Itt a bejelentés: mesterséges intelligencia indíthatja el az atomháborút

A Fehér Ház új nemzetbiztonsági memorandumot adott ki, amely részletezi, hogyan kell a Pentagonnak, az MI-ügynökségeknek és egyéb nemzetbiztonsági intézményeknek biztonságosan használniuk a mesterséges intelligenciát, ezzel korlátokat állítva fel a technológia alkalmazásában.

2024. 10. 25. 9:08
INDIANA JONES ÉS A KRISTÁLYKOPONYA KIRÁLYSÁGA
INDIANA JONES ÉS A KRISTÁLYKOPONYA KIRÁLYSÁGA Fotó: Collection ChristopheL via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden elnök október 24-én aláírta a nemzetbiztonsági memorandumot, amely az MI használatának kereteit határozza meg az Egyesült Államok kormányzati ügynökségei számára. A dokumentum hangsúlyozza a technológia biztonságos alkalmazását különféle döntések során, 

beleértve a nukleáris fegyverek indítását és a menedékjog megadását is.

A memorandum célja, hogy megvédje az Egyesült Államok nemzetbiztonságát, miközben biztosítja, hogy az MI technológiák fejlesztése és használata ne váljon a demokratikus intézmények aláásásának eszközévé. Biden elnök és tanácsadói hangsúlyozták, hogy az MI megfelelő és szándékos felhasználása a közigazgatásban jelentős előnyöket kínál, de a technológiával való visszaélés veszélyeket rejthet magában. 

Jake Sullivan, a nemzetbiztonsági tanácsadó, aki jelentős szerepet játszott a memorandum előkészítésében, kifejtette, hogy a kormány eddig keveset tett a kulcsfontosságú MI-technológiák finanszírozása érdekében, szerinte szorosabb együttműködésre lenne szükség a magánszektorral. 

A távlati célok között szerepel a technológiai fejlődésügyi, katonai és kormányzati szektorok közötti együttműködés erősítése is, amely a nemzetbiztonság védelmét szolgálja.

A memorandum előírja, hogy évente jelentést kell készíteni az energiaügyi minisztérium által a nukleáris kockázatok vizsgálatáról, különös figyelmet fordítva az MI előretörésével kapcsolatos folyamatos kockázatokra. Ezenkívül a dokumentum arról is rendelkezik,

hogy az MI-rendszerek nem hozhatnak döntéseket a nukleáris fegyverek indításáról, ami az elnök hatáskörébe tartozik.

A memorandum megállapításai világossá teszik, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazásának szabályozása összetett feladat, amely különböző érdekekkel és kihívásokkal jár, és a jövőbeni technológiák fejlődése folyamatos figyelmet igényel

A memorandum célja, hogy megerősítse az Egyesült Államok vezető szerepét a mesterséges intelligencia területén, és biztosítsa, hogy a technológiai újítások ne veszélyeztessék a demokratikus értékeket és az állampolgárok jogait.

Ezek a védőkorlátok nemcsak az amerikai kormányzatot, hanem a magánszektort is érintik, amelynek meg kell felelnie az új szabályoknak a jövőbeni fejlesztések során. 

Borítókép: Illusztráció (Collection Christophel © Paramount Pictures - Lucasfilm - The Kennedy/Marshall Company/ AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.