Erről ennyit: tartós nukleáris hulladéktárolót épít Svédország, másodikként a világon

Egy svéd környezetvédelmi bíróság csütörtökön engedélyezte egy nukleáris hulladéktároló építését Svédország három atomerőművének egyikénél, a Stockholmtól mintegy 130 kilométerre északra fekvő Fonsmarkban.

Forrás: MTI2024. 10. 25. 9:46
A 2019. december 12-én készült képen a Ringhals atomerőmű látható Varbergben, Svédország délkeleti partvidékén, Göteborgtól 650 km-re délre.
A 2019. december 12-én készült képen a Ringhals atomerőmű látható Varbergben, Svédország délkeleti partvidékén, Göteborgtól 650 km-re délre. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság közleménye szerint az engedély mintegy 12 ezer tonna nukleáris hulladékot tartalmazó, hatezer kazetta föld alatti tárolására vonatkozik.

Az engedély Svédország 12 atomreaktort magában foglaló jelenlegi nukleáris programjára érvényes hetvenéves időtartamra. Az üzemeltetési engedély meghosszabbítására csak a programban már szereplő atomreaktorok élettartamának meghosszabbításával nyílhat lehetőség.

Svédországban jelenleg három atomerőmű hat reaktorral termel áramot.

A tárolóra kiadott engedéllyel Svédország azon kevés országok közé sorolt be a világon, amelyek megoldást találtak a nukleáris hulladék tartós elhelyezésének problémájára. Rajta kívül csak Finnországban létesült hasonló atomhulladék-tároló.

A végleges tárolás biztosítása érdekében két tonna kiégett fűtőelemet helyeznek el egyenként 25 tonnás, rézzel bevont kazettákban. A kazettákat aztán az ötszáz méteres mélységben kialakított kamrákban helyezik el. 

A kazetták elhelyezése után a kamrákat nedvszívó bentonit zaggyal töltik fel, hogy vízbetörés vagy földrengés esetén megakadályozzák a radioaktív szennyeződés kiszabadulását. A megoldás akár százezer évre is lehetővé teszi a kiégett fűtőelemek biztonságos tárolását.

Az engedély birtokában a svéd atomerőmű-üzemeltetők hulladékkezelő vállalata, az SKB megkezdheti a létesítmény kivitelezési munkálatait. A döntés ellen még lehet fellebbezést benyújtani.

 

Borítókép: A 2019. december 12-én készült képen a Ringhals atomerőmű látható Varbergben, Svédország délkeleti partvidékén, Göteborgtól 650 kilométerre délre (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.