Nukleáris leszerelésért harcoló japán szervezet kapta az idei Nobel-békedíjat

A Nobel-bizottság 2024-ben a japán Nihon Hidankyo szervezetnek ítélte oda a Nobel-békedíjat. A Hirosimában és Nagaszakiban lévő atombomba-túlélők független mozgalma azért kapta a díjat, mert fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy létrejöjjön egy nukleáris fegyverektől mentes világ

2024. 10. 11. 11:25
A Nihon Hidankyo japán szervezet a nukleáris fegyverek leszereléséért küzd (Fotó: AFP)
A Nihon Hidankyo japán szervezet a nukleáris fegyverek leszereléséért küzd (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán atombomba-túlélők mozgalma, a Nihon Hidankyo kapta a Nobel-békedíjat. Ezt pénteken jelentették be hivatalosan is.

A hirosimai és nagaszaki atombomba-túlélők alulról szerveződő mozgalma a nukleáris fegyverektől mentes világ megteremtésére tett erőfeszítéseiért kapta az elismerést, valamint azért, mert tanúvallomásokkal bizonyította, hogy soha többé nem szabad atomfegyvert használni.

Az 1945-ben történt atombomba-támadásokra válaszul világszerte mozgalom indult, amelynek tagjai fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy felhívják a figyelmet a nukleáris fegyverek katasztrofális humanitárius következményeire. Fokozatosan erősödött egy nemzetközi norma, amely erkölcsileg elfogadhatatlannak bélyegzi a nukleáris fegyverek használatát. 

A hibakusák – Hirosima és Nagaszaki túlélőinek – tanúvallomása egyedülálló ebben a nagyobb kontextusban. Ezek a történelmi tanúk segítettek a nukleáris fegyverekkel szembeni széles körű ellenállás kialakításában és megerősítésében szerte a világon. A hibakusák segítenek nekünk leírni a leírhatatlant, elgondolni az elgondolhatatlant, és valahogy felfogni a nukleáris fegyverek által okozott felfoghatatlan fájdalmat és szenvedést.

A Norvég Nobel-bizottság ugyanakkor elismer egy biztató tényt:csaknem nyolcvan éve nem vetettek be nukleáris fegyvert háborúban. A Nihon Hidankyo és a hibakusák más képviselőinek rendkívüli erőfeszítései nagyban hozzájárultak a nukleáris tabu kialakításához. Ezért riasztó, hogy ma ez a tabu a nukleáris fegyverek használata ellen nyomás alatt áll.

A nukleáris hatalmak modernizálják és fejlesztik arzenáljukat; új országok készülnek nukleáris fegyverek megszerzésére; és fenyegetések hangzanak el a nukleáris fegyverek használatára a folyamatban lévő háborúkban. Az emberiség történelmének ebben a pillanatában érdemes emlékeztetnünk magunkat arra, hogy mik is a nukleáris fegyverek: a világ által valaha látott legpusztítóbb fegyverek.

Jövőre 80. évfordulója lesz annak, hogy két amerikai atombomba mintegy 120 ezer hirosimai és nagaszaki lakost ölt meg. A mai nukleáris fegyverek sokkal nagyobb pusztító erővel rendelkeznek. Milliókat ölhetnek meg, és katasztrofálisan befolyásolhatják az éghajlatot. Egy nukleáris háború elpusztíthatja civilizációnkat.

Alfred Nobel víziójának középpontjában az a hit állt, hogy az elkötelezett egyének változást hozhatnak. A 2024-es Nobel-békedíj odaítélésével a Nihon Hidankyónak a Norvég Nobel-bizottság tisztelegni kíván minden túlélő előtt, akik fizikai szenvedésük és fájdalmas emlékeik ellenére úgy döntöttek, hogy drága tapasztalataikat a béke reményének és elkötelezettségének ápolására fordítják.

A Nihon Hidankyo több ezer tanúvallomást szolgáltatott, határozatokat és nyilvános felszólításokat adott ki, és évente küldött küldöttségeket az Egyesült Nemzetekhez és számos békekonferenciára, hogy emlékeztesse a világot a nukleáris leszerelés sürgető szükségességére.

Borítókép: A Nihon Hidankyo japán szervezet a nukleáris fegyverek leszereléséért küzd (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.