Pert indít a Biden–Harris-kormányzat ellen Texas főügyésze

Jogi eljárást indít a Biden–Harris-kormányzat ellen Texas állam főügyésze, Ken Paxton – írja az Origó. A főügyész szerint csaknem félmillió személy kerülhetett be jogosulatlanul az állam választási névjegyzékébe.

2024. 10. 24. 14:23
Szavazólap (Illusztráció, forrás: AFP)
Szavazólap (Illusztráció, forrás: AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíróság elé citálja a Biden–Harris-kormányzatot Ken Paxton texasi főügyész – számol be róla a Fox News amerikai televíziós hálózatra hivatkozva az Origó. Paxton szerint mintegy négyszázötvenezer személy kerülhetett be jogosulatlanul az állam választási névjegyzékébe, és

a belbiztonsági minisztérium nem volt hajlandó a rendelkezésére bocsátani az érintettek jogosultságának ellenőrzéséhez szükséges adatokat.

A probléma abból adódik, hogy az érintettek nem Texas által kiadott okmánnyal regisztráltak a voksolásra, így az állam nem tudta ellenőrizni, hogy valóban jogosultak-e szavazni a novemberi amerikai elnökválasztáson. A belbiztonsági minisztérium azt állítja, hogy az adatok megtalálhatók az egyik általuk vezetett nyilvántartásban, a texasi hatóságok azonban ezt nem tartják megfelelőnek. Ráadásul a rendszerben történő ellenőrzésekért díjat is felszámol a minisztérium.

Bár a szövetségi és állami törvények tiltják a nem állampolgárok szavazását, paradox módon lehetőséget teremtenek a jogellenes regisztrációra – áll a texasi főügyész által benyújtott keresetben.

Nem csupán Texasban jelent problémát, hogy jogosulatlanul kerülnek be személyek a választói névjegyzékbe. Nemrégiben Oregonban és Tim Walz demokrata alelnökjelölt államában, Minnesotában derült fény arra, hogy állampolgársággal nem rendelkezők is bekerültek a névjegyzékbe.

Oregonban a 2021 óta a választói névjegyzékbe jogosulatlanul bekerültek közül ketten bizonyítottan szavaztak is – hívja fel a figyelmet a Breitbart amerikai hírportál.

A két érintett államban közös, hogy mindkettő demokrata kormányzata bevezette az úgynevezett automatikus választói regisztrációt, amely lehetővé teszi, hogy az állami nyilvántartások, főként a jogosítványok adatai alapján állítsák össze a szavazásra jogosultak listáját. Csakhogy mindkét állam lehetővé tette, hogy állampolgársággal nem rendelkezők is kaphassanak jogosítványt, és a hatóságok szerint ez vezetett a „hibákhoz”.

Borítókép: Szavazólap. Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.