Belehazudik az emberek szemébe a spanyol kormányfő

Félrevezeti a spanyolokat a szocialista (PSOE) Pedro Sánchez. A miniszterelnök körül az utóbbi időben több korrupciós botrány is kirobbant, melyben többek között felesége, Begona Gomez és volt közlekedési minisztere, José Luis Ábalos is érintett. Ráadásul múlt héten a nemzeti bíróság bírája magát Sánchezt emelte ki első számú szereplőként a Koldo névre keresztelt ügyben, mely a legnagyobb port kavarta a baloldali kormány körül.

2024. 10. 28. 10:46
35. portugál-spanyol csúcstalálkozó középpontjában a „Víz mint közös jó” áll. A Palacio Fialhóban tartott találkozón mindkét ország 13 minisztere, valamint a két kormányfő, Luis Montenegro és Pedro Sanchez vesz részt. (CARLOS COSTA / AFP fotója) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek főszereplője Victor de Aldama vállalkozó, aki illegális jutalékokat szerezhetett különböző állami megbízásokon, különösen a koronavírus-járvány idején egészségügyi felszerelések beszerzésével kapcsolatos szerződések révén. Ebben az ügyben gyanúsították meg a volt közlekedési tárcavezetőt és akkori tanácsadóját, Koldo Garciát is. Aldama már börtönben ül egy másik csalási ügy miatt. Sánchez a botrány kirobbanása óta töretlenül állítja, hogy semmilyen kapcsolatban nem állt a férfival, és nem is ismeri. Az El Mundo című lap azonban hétvégén nyilvánosságra hozott egy 2019-ben készült fényképet, amin Sánchez és Aldama mosolyogva szerepel egymás mellett.  

 

Ismerted Aldamát, nagyon is, mert te vagy az első számú szereplője az ügynek. Vele valósítottad meg a valaha ismert legnagyobb korrupciós összeesküvést a kormánypalotában. Mondj le, te gazember, és állj a bíróság elé!. Ebben a sorrendben

– fogalmazta meg dühét a fotó láttán a jobboldali Vox vezetője. Santiago Abascal már a második konzervatív vezető Spanyolországban, aki Sánchez azonnali távozását követeli. Múlt héten ugyanis a Néppárt (PP) elnöke, Alberto Núnez Feijóo már azelőtt hivatalosan, kamerák előtt szólította fel Sánchezt és a teljes baloldali kormánykoalíciót a távozásra, hogy az említett fénykép nyilvánosságra került volna. A szocialista kormányfő azonban továbbra sem hajlandó távozni.  

Azt nem te választod meg, hogy kivel fotózkodsz egy eseményen, de azt igen, hogy kivel mész nyaralni

– mondta Sánchez hétvégén, indiai hivatalos útján, tagadva hogy bármiféle kapcsolata lett volna Aldamával. Az EFE hírügynökség szerint a miniszterelnök lekicsinyelte a fénykép jelentőségét, és az újságírókkal tartott informális beszélgetésen mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy több ezer fotó készül róla idegen emberek szereplésével, akiket valójában nem ismer, csak részt vesznek a különböző politikai rendezvényein.  

Sánchez kiemelte: 

soha egyetlen szót sem váltott az üzletemberrel, sem hivatalos, sem informális találkozót vagy beszélgetést nem folytattak.

Ezenkívül ismét a konzervatív politikai vezetőket, valamint a jobboldali médiát támadta, melynek szerinte egyetlen célja van, mégpedig az ő lejáratása, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy valamilyen formában megpróbálják őt a Koldo-ügy középpontjában álló vállalkozóhoz kötni.  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.