Titokzatos fekete gömböket mosott partra az óceán Ausztráliában, több strandot is lezártak + videó

Rájöhettek, mik azok.

Forrás: The Guardian2024. 10. 16. 13:41
A lezárt Coogee Beach Fotó: Saeed Khan / AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Titokzatos fekete golyók ezrei sodródtak Sydney keleti külvárosainak strandjaira – adta hírül a The Guardian. A helyzet nem túl szívderítő, olyannyira nem, hogy a Randwick nevű városrész tanácsa kedd délután lezárta a Coogee strandot, miután felfedezték a golflabda méretű képződményeket. Az ehhez közeli Gordons Bay nevű strandot szintén lezárták. 

Az előzetes vizsgálatok szerint a golyók szénhidrogén alapú szennyező anyagok, amelyek összetevői hasonlatosak a kátránygolyókéihoz. Utóbbi egy kőolajfolt, amelybe az óceánban úszó törmelékek beleragadnak, majd gömböt formáznak.

A kátránygolyók nem számítanak rendkívüli jelenségnek, azonban az már szokatlannak számít, hogy ezúttal rengeteg ilyen képződmény került elő, azonban eddig sehonnan nem jelentettek komolyabb olajszivárgást. Mindez az óceán élővilágát károsíthatja, ugyanis ha az állatok lenyelik a törmeléket, az elzárhatja a gyomrukat. 

Arról nem beszélve, hogy az embereknek sem tesz jót a találkozás a kátránygolyókkal, ugyanis azok tele vannak rákkeltő vegyi anyagokkal. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.