Wagenknecht: A türingiai kereszténydemokraták határolódjanak el Merztől!

Itt van Wagenknecht legújabb feltétele a kisebbségi koalícióra Türingiában. A tartományi CDU-nak „egyértelműen el kell határolódnia” Merz pártelnöktől.

Forrás: Origo2024. 10. 21. 15:21
Sahra Wagenknecht, (BSW Alliance Sahra Wagenknecht), a BSW szövetségi elnöke
Sahra Wagenknecht, (BSW Alliance Sahra Wagenknecht), a BSW szövetségi elnöke Fotó: Rabea Gruber Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BSW alapítója, Sahra Wagenknecht új feltételt szabott a Kereszténydemokrata Unióval és a Szociáldemokrata Párttal való tartományi koalícióhoz Türingiában, írja a Junge Freiheit.

Friedrich Merznek a Bundestagban elmondott megdöbbentő beszéde után, amelyben gyakorlatilag arra szólított fel, hogy Németország lépjen háborúba Oroszország ellen, csak akkor léphetünk koalícióra pártjával, ha a tartományi kormány egyértelműen elhatárolódik az ilyen álláspontoktól

– mondta Wagenknecht a Der Spiegelnek.

Friedrich Merz, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, a német Bundestagban
Friedrich Merz, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a német Bundestagban (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Thomas Trutschel)

Kijelentését a CDU egyelőre nem kommentálta, írta az Origo.

Mario Voigt türingiai CDU-vezető, valamint Szászország és Brandenburg miniszterelnökei, Michael Kretschmer (CDU) és Dietmar Woidke (SPD) egy korábbi cikkben elhatárolódtak pártjuk ukrajnai kérdésben képviselt irányvonalától, és a BSW irányvonalához igazodtak. 

A közelmúltban mindhárman nyitottak voltak arra a követelésre is, hogy a koalíciós szerződésben szerepeljen egy úgynevezett „békepreambulum”, amely az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások és az amerikai rakéták telepítése ellen szól.

A kereszténydemokrata pártelnök szavaitól való elhatárolódás azonban most valószínűleg nehezebb lesz. Friedrich Merz a Bundestagban azt szorgalmazta, hogy oldják fel a nyugati fegyverek hatótávolságának korlátozását Ukrajnában, hogy azokkal Oroszország mélyebb területeire is mérhessenek csapást. 

Wagenknecht azonban kezdettől fogva világossá tette, hogy a koalíció mindhárom keletnémet tartományban csak az ő személyes jóváhagyásával lehetséges. 

Katja Wolf tartományi vezető, a párt képviselője a hétvégén a Zeit-Online-nak azt mondta: „Olyan ez, mint egy savanyú citrom, amibe mindannyian beleharapunk, és nagyjából ugyanolyan fájdalmat érzünk”.

Katja Wolf és Steffen Schütz, a BSW politikusai a tartományi parlamentben, miután a párt vezetősége egyeztetett a CDU, az SPD és a BSW közötti feltáró tárgyalások eredményeiről
Katja Wolf és Steffen Schütz, a BSW politikusai a tartományi parlamentben, miután a párt vezetősége egyeztetett a CDU, az SPD és a BSW közötti feltáró tárgyalások eredményeiről (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Reichel)

Wagenknecht szerint azonban: „Nem az a lényeg, hogy fájdalmat érzünk-e, hanem az, hogy csalódást okozunk-e a választóinknak”. Pártja ezt nem fogja megtenni, tette hozzá. 

A CDU, a BSW és az SPD a 88 türingiai képviselői hely felét szerezte meg, így a baloldal támogatására is szükség lenne az AfD-vel szembeni kormánytöbbséghez. A CDU csúcsjelöltje, Mario Voigt igényt tart a miniszterelnöki tisztségre.

Borítókép: Sahra Wagenknecht (BSW Alliance Sahra Wagenknecht), a BSW szövetségi elnöke (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Rabea Gruber)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.