A görögöknek sem tetszik az új migrációs paktum

Úgy tűnik, nem csak a visegrádi országok és Ausztria elégedetlenkedik az Európai Bizottság által szeptember végén ismertetett új migrációs csomag miatt. A görög migrációs és menekültügyi miniszter például épp a migránsok kvóta szerinti szétosztását tartja alulreprezentálva az új tervezetben. Márpedig Notis Mitarachi szerint ahhoz, hogy a csomag működőképes legyen, minél több országnak rá kell bólintania a kvótarendszerre.

2020. 10. 08. 7:15
null
Migránsok százai és az utánuk maradt hulladékszőnyeg Leszbosz partján. Megállíthatatlan özön Fotó: Reuters–Jwánisz Behrákisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság új migrációs csomagja bukásra van ítélve szolidaritás nélkül – nyilatkozta a brüsszeli Politicónak Notis Mitarachi görög migrációs és menekültügyi miniszter. A politikus a tegnap megjelent interjúban kifejti:

az Európai Bizottság által szeptember végén bemutatott, a migráció kezelését célul kitűző terv csak akkor lehet életképes, ha a menedékkérőket igazságosan újraosztják a blokk tagállamai között.

Az Európai Unió belügyminiszterei egyébként éppen ma ülnek össze Brüsszelben, hogy megvitassák az Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerint „a felelősségvállalás és a szolidaritás egy új egyensúlyát” megalkotó migrációs csomagot, Mitarachi viszont előre nyomatékosította: ő személyesen azt az álláspontot fogja képviselni, hogy a tervet módosítani kell, hogy az igazságos legyen az olyan tengerparti, tehát a frontvonalon lévő államokkal is, mint Görögország. – Hosszú és nehéz vita elején vagyunk. Az Európai Unió által javasolt paktum megfelelő címsorokkal rendelkezik, azonban még sok munkát igényel – fogalmazott a politikus. Hozzáfűzte: ha a teher igazságos újraelosztása nem teljesül, akkor a probléma nem oldódik meg. Más lehetőség nincs. A politikus továbbá rámutatott arra is:

minél több kormány fogadja el a kvótarendszert, annál működőképesebb lesz a migrációs és menekültügyi csomag.

A bizottság csomagjában szó szerint nem szerepel a kvótarendszer, a tervezet szerint ugyanakkor minden EU-tagállamnak mutatnia kell szolidaritást a közösség felé, ennek a formája azonban – érvelésük szerint – rugalmas lesz, illetve különféle szolidaritási forgatókönyveket hoznak majd létre. A menedékkérők áthelyezése mellett például a terv szerint ezentúl lehetőség lenne arra is, hogy a befogadástól elzárkózó államok arra vállalkozzanak, hogy megszervezzék, így „szponzorálják” a kiutasítottak hazavitelét.

Ezek a kitételek egyértelműen Magyarország, illetve a visegrádi országok és Ausztria által képviselt, a politikai nyomás ellenére is határozott álláspont miatt kerültek bele a tervezetbe. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor korábban rámutatott:

hiába nevezik át a kvótát, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi.

– Be lehet jönni az unióba úgy, hogy nincsen még ítélet arról, hogy befogadjuk-e a migránst vagy sem. Ez nem jó, ez a gyenge pontja a javaslatnak – mutatott rá a magyar kormányfő azzal kapcsolatban, hogy az új csomag továbbra sem akadályozza meg a bevándorlóknak az unió területére lépését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.