A jövő városát tervezi a Toyota

A japán vállalat régóta híres az innovációról, ráadásul a világ egyik legnagyobb autó­gyára, így pénze is van a fejlesztések megvalósítására.

2020. 01. 13. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Toyota régóta híres az innovációról, ráadásul a világ egyik legnagyobb autó­gyára, így pénze is van a fejlesztések megvalósítására. A legújabb terv egy zöldmezős beruházás segítségével felépítendő város, amely a legfrissebb trendeknek megfelelően környezetbarát és magas fokon automatizált lenne. A Woven city (Fonó város, utalva a térség hagyományaira) névre hallgató település persze nem szimpla utópia, inkább tesztpályának fogható fel, ahol a mintegy kétezer lakó működés közben próbálhatja ki a különböző közlekedési megoldásokat, amelyek talán a tervezőasztalon jól működnek, de a valóságban nem. ­Woven cityben lenne egy rész a gyors járműveknek, egy a közepes sebességűek­nek, egy pedig a gyalogosoknak volna kifejlesztve. Az otthonok is nagyon előremutatók, környezetbarátak és tágasak volnának, legalábbis a látványtervek erről árulkodnak.

Fenséges háttér az egyelőre számítógéppel rajzolt lakótelep mögött
Fotó: Bjarke Ingels Group

A Toyota ezzel már a második városát építené fel, azzal a kitétellel, hogy az első már régóta létezik, s 1959 óta hivatalosan is Toyota (a magyar helyesírás szerint Tojota) a neve. A ma 400 ezres településen van az autóipari gigász központja, az utcákon pedig szinte kizárólag Toyota, Daihatsu vagy Lexus márkájú autókat lehet látni. A központban felépítettek egy olyan bemutatótermet, ahol a jövő épületei láthatók, steril, fehér műanyag asztalokkal és székekkel, újszerű formájú ágyakkal, számítógépes kijelzőkkel. Az épület előcsarnokában állt korábban egy robot, amely nagyjából másfél méter magas, fehér, és az a különlegessége, hogy tud trombitálni.

A kétezres évek elején ugyanis azt jövendölték a szakértők, hogy a robotok amolyan személyi asszisztensként fogják segíteni az emberek életét, beköltöznek az otthonokba, elintéznek különböző apróbb dolgokat. A tervek azonban a horribilis költségek és az emberektől idegen gépek humanizálásával kapcsolatos ­rossz érzések következtében nem valósultak meg. Tojota így ma is egy hatalmas gyárváros, ahol a lakosság a születéstől a halálig mindent egy helyen megtalálhat, hiszen az oktatás-képzés, az egészségügyi szolgáltatások és a szórakozás is megtalálható egy helyen a munka mellett, és a választandó autómárkán se kell sokat gondolkodnia a családnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.