A királyság kitárja kapuit a világnak

A konzervatív iszlám királyság trónörököse az első uralkodói generáció tagja, amely már a jólétbe született bele. Célja, hogy új alapokra helyezze az országot, kitárja a kapukat a világnak.

2019. 12. 20. 6:44
Saudi female musician, Lojain Sami, plays piano at a local musical themed cafe "Lojain Alkhursani" in Khobar
Zenésznő szórakoztatja közönségét egy keleti parti kávézóban. Új valóság az arab országban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnépszerűbb slágergyárosok, mint Martin Garrix, Tiësto, David Guetta, Afrojack vagy Steve Aoki néha több időt töltenek bohóckodással a színpadon, mint zenéléssel. Most őket, a világ legjobb lemezlovasait sorakoztatja fel a tegnap kezdődött MDL Beast fesztivál, Szaúd-Arábia első nagyszabású elektronikus zenei eseménye.

– A tánc mindig is megvolt a kultúránkban. Ami viszont az elektronikus zenét és az underground színteret illeti, azt eddig egy nagyon zárt körű, szoros közösség alkotta – mesélt a fesztivál honlapján a műfaj megszületéséről a konzervatív iszlám királyságban DJ Baloo. A veterán szaúdi lemezlovas már több mint két évtizede áll a keverőpult mögött, és a néhány tucat, majd százfős közönség mára a közösségi médiának is köszönhetően többezresre bővült. A Rijád mellett megrendezett MDL ­Beastre több tízezer embert várnak, a szaúdi művészek, köztük a női előadó DJ Cosmic pedig külön színpadon léphet fel.

Zenésznő szórakoztatja közönségét egy keleti parti kávézóban. Új valóság az arab országban
Fotó: Reuters

Újabb példája ez annak, hogy Szaúd-­Arábia elképesztő ütemben változik. „A kába hatalmas, kocka alakú épületét ­óriási oszlopcsarnok veszi körül. A zarándoknak az »üdvösség kapuján« kell áthaladnia, hogy az udvar belsejébe jusson.

Mikor a kapu küszöbét imák mormolása közben átléptem, a látványtól kábulatba estem. Ezernyi zarándok rajzott körülöttem, és emberáradat vette körül a kábát” – ilyen elragadtatással mesélt az iszlám legszentebb helyéről 1934-ben Germanus Gyula, a híres orien­talista, az egyik első magyar muszlim, aki teljesítette a mekkai nagy zarándoklatot.

A leírás akár ma is születhetett volna, pedig bő 80 évvel ezelőtt még nagyon más volt Szaúd-Arábia. Felvett nevén Julius Abdulkerim Germanus is bérkocsiban zötykölődött végig a sivatagon Dzsiddából a szent városba, ami akkoriban még csak egy százezres kistelepülés volt, és évente alig néhány tízezer zarándokot fogadott.

A neves arabista megpróbáltatásai egyébként még csak ekkor kezdődtek, hiszen a Mekkából Medinába vezető mintegy 400 kilométeres utat több mint két hét alatt tette meg, harci teve hátán, a kalandba pedig kis híján belehalt. Germanus Gyulát az a megtiszteltetés érte, hogy magával az államalapítóval, ­Abdul-Azíz királlyal is találkozhatott.

A mostani uralkodó, a 83 esztendős Szalmán király még az ő gyermeke, aki emlékszik az olaj előtti időkre. A jelenlegi örökösödési rend alapján Szalmánt egyik fia, Mohamed követi a trónon. A mind­össze 34 esztendős koronaherceg viszont már egy új generáció tagja, aki a jólétbe született.

Ha másképpen is, de az első királynak és évtizedekkel később a trón várományosának is ugyanazokkal a kihívásokkal kell megküzdenie: új utat kell szabni az országnak. „Ibn Szaúd” nem csupán egyesítette a királyságot, de az olaj felfedezésével a XX. század derekán mesés gazdagsághoz jutott, amivel élni is tudott. Napjainkban már gyorsvasút közlekedik Mekka és Medina között, amely 300 km/órás sebességgel, alig néhány óra alatt szeli át az egykor halálos utat, amin Germanus is tevegelt.

Mohamed bin Szalmán egy olyan országot örököl majd, amely egyetlen arab államként tagja a G20-nak, de neki is meg kell vívnia a saját harcait. Míg elődjeinek az ország egyesítésével, a törzsek kibékítésével, az olajkincsek kiaknázásával kellett megbirkózniuk, addig a herceg feladata az, hogy kitárja a királyság kapuit a világnak, és szavai­val élve „visszatérjen az iszlám mérsékelt ágához”.

Ezért álmodta meg a Vízió 2030 reformprogramot, a gazdaságot, a társadalmat és a vallási hagyományokat is gyökeresen átalakító, nagy ívű kezdeményezést. A reformok nem mindenkinek tetszenek, de a törvények így is gyakran csak a valóságot követik.

Valójában az internet korában a szaúdi fiatalok nagy része nem él sokkal másabb életet, mint bármelyik európai: folyamatosan a telefonon lógnak és elektronikus zene bömböl a fülhallgatóikból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.