A volt elnökről neveznék el Asztanát

Kaszim-Dzsomart Tokajev szerdán letette az esküt, így ő lett Kazahsztán második elnöke elődje, az országot felépítő Nurszultan Nazarbajev meglepő lemondását követően.

2019. 03. 21. 8:47
To match Feature KAZAKHSTAN-CAPITAL/
A fővárost és a főutakat is Nurszultannak hívhatják a jövőben Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaszim-Dzsomart Tokajev szerdán letette az esküt, így ő lett Kazahsztán második elnöke elődje, az országot felépítő Nurszultan Nazarbajev meglepő lemondását követően.

A kazah felsőház eddigi elnöke elődje politikai emléke előtt tisztelegve azt javasolta, hogy az ország első számú fejlesztési projektjének számító Asztana városát nevezzék át Nurszultanná, ahogy az összes kazah város főútjának is ezt a nevet javasolta, emellett egy szobor felállítását is kezdeményezte a fővárosban az első elnök tiszteletére.

A fővárost és a főutakat is Nurszultannak hívhatják a jövőben
Fotó: Reuters

A döntést helyben meghozta a parlament, ahogy a szenátus új elnökévé megválasztották Dariga Nazarbajevát, az első elnök legidősebb lányát. Róla korábban úgy tartották, hogy apját követheti egy napon az elnöki székben. Ez nincs kizárva, ugyanis Tokajev csak a jelenlegi elnöki ciklus végéig tölti ki az időt, amikor elnökválasztáson fogják eldönteni az utód személyét.

Tokajev kijelentette a kazah parlament együttes ülésén, az első elnöknek köszönhetően a hatalomátvétel nyugodt és kiszámítható mederben történt meg, ez pedig megerősíti a belső stabilitást és az ország nemzetközi elismertségét. A parlament Nurszultan Nazarbajevnek adományozta a Nemzet Hőse és a Munka Hőse kitüntetéseket, amelyek Kazahsztánban a legmagasabb elismerésnek számítanak. Elemzők nem számítanak változásra Kazahsztánban, mivel Tokajev Nurszultan Nazarbajev régi partnere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.