Az eddigi legkevesebb napi brit fertőzött és haláleset

A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások március végi bevezetése óta nem mért mélypontra csökkent az újonnan kimutatott fertőzések és halálesetek napi száma Nagy-Britanniában. Skóciában most első ízben egyetlen halálesetről sem érkezett jelentés.

Forrás: MTI2020. 06. 07. 21:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti ismertetése szerint az előző este zárult 24 órában 77 koronavírusos beteg halálát regisztrálták a hatóságok. Ez a legalacsonyabb napi halálozási adat azóta, hogy két és fél hónapja érvénybe léptek a járvány megfékezését célzó intézkedések. A nagy-britanniai Covid–19-járvány április közepi tetőzésének idején 940 felett járt a napi halálesetek átlagos száma. Országosan eddig 40 542 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott.

A szakemberek rendre hangsúlyozzák, hogy a hétvégéken általában kevesebb halálozási adatot dolgoznak fel az egészségügyi hatóságok, és az összesítésből most kimaradt halálesetek a következő napokban megemelhetik a számokat.

Ebben az időszakban most először telt el 24 óra úgy, hogy Skóciában a nyilvántartás szerint egyetlen koronavírusos beteg sem halt meg. Észak-Írországban – a járvány elhatalmasodása óta másodszor – szintén nem jelentettek halálesetet vasárnap az egészségügyi hatóságok az előző 24 órában.

Vasárnap esti tájékoztatásában a brit egészségügyi tárca közölte: vasárnap délig egy nap alatt 142 123 koronavírustesztet végeztek Nagy-Britanniában, és 1320 új fertőzést azonosítottak.

Az újonnan kiszűrt esetek száma is most a legalacsonyabb a járványellenes intézkedések bevezetése óta. Áprilisban naponta hat-hétezer új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal.

A brit egészségügyi hatóságok szerint a reprodukciós ráta országos átlagban jelenleg 0,7 és 0,9 között jár, ami azt jelenti, hogy tíz koronavírus-fertőzött átlagosan tíznél kevesebb másik embernek adja tovább a Covid–19-betegséget okozó vírust. Az 1 alatti ráta a járvány terjedésének lassulását jelzi.

A vasárnapi adatismertetés szerint a járvány kezdete óta eddig elvégzett koronavírus-szűrések száma megközelítette az 5,8 milliót. A leletek közül 286 114 lett pozitív.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.