Az Európai Bizottság pert indít az AstraZeneca ellen

A cég nem szállítja időben az ígért mennyiséget, márpedig az EU-nak minden adag vakcina számít, közölték Brüsszelben.

Munkatársunktól
2021. 04. 26. 14:16
null
Empty vials of vaccines by Pfizer-BioNTech and AstraZeneca against Covid-19 caused by the novel coronavirus are pictured at the vaccination center in Rosenheim, southern Germany, on April 20, 2021, amid the novel coronavirus / COVID-19 pandemic. (Photo by Christof STACHE / AFP) Fotó: CHRISTOF STACHE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság valamennyi tagállam támogatásával jogi eljárást indított a brit–svéd AstraZeneca gyógyszercég ellen, mert az nem teljesíti a szerződéses kötelezettségeit a vakcinaszállítással kapcsolatosan

– jelentette be hétfőn az Európai Bizottság. A testület egészségügyért felelős biztosa, Sztella Kiriakídisz a Twitteren is beszámolt a fejleményről. Mint azt írta, minden dózis számít, minden dózis életet menthet – emiatt döntöttek Brüsszelben a per mellett.

A Magyar Nemzet is cikkezett róla korábban, hogy a biotechnológiai vállalat várhatóan a második negyedévben sem tudja a ígért vakcinamennyiséget leszállítani az uniós államokba, az Európai Bizottság berkeiben emiatt érett meg már hetekkel ezelőtt a jogi eljárás terve. A tagállamok nagykövetei múlt pénteken is tárgyaltak az ügyről: elsősorban a nagyobb EU-országok között akadtak szkeptikusok. Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter például még múlt héten is arról beszélt, hogy jelenleg sokkal fontosabb lenne kézhez kapni a szóban forgó oltóanyag-mennyiséget, mint pereskedni. – Ez most nem prioritás – mondta akkor a jogvitáról. Múlt péntek délutánra ugyanakkor minden EU-ország rábólintott a jogi eljárás megindítására, tehát

az a huszonhét uniós tagállam egyetértésével kezdődik meg.

A várakozások szerint a biotechnológiai vállalat 180 millió dózis szállítására lenne kötelezett június végéig, azonban gyártási hibák miatt ennek töredékét, körülbelül hetvenmillió adagot lesz képes az EU-országok rendelkezésére bocsátani. Már az első negyedévben is gondok akadtak a cég oltóanyag-szállítmányaival: noha az kilencvenmillió dózisra tett ígéretet, végül ennek harmada jutott el az EU-ba. Brüsszel akkor azzal vádolta az AstraZenecát, hogy Nagy-Britannia javára szállít ki a blokkból nagy mennyiségű oltóanyagot. Emlékezetes az is, hogy a brit–svéd cég vezérigazgatója, Pascal Soriot január végén egy olasz lapinterjúban gyakorlatilag az Európai Bizottságot vádolta meg az akadozó vakcinaellátásért: szerinte az EU-val későn megkötött szerződés világosan kimondta, hogy a gyógyszercég a helyes gyártási gyakorlat nemzetközi irányelveinek megfelelően „mindössze” próbát tesz az oltóanyag kezdeti, nagy mennyiségben történő szállítására. A hétfői fejlemény fényében nemzetközi bírói fórum dönt majd róla, hogy melyik fél értelmezi helyesen az – egyébként titkos – szerződést.

AstraZeneca: Megvédjük az álláspontunkat a bíróságon

Hétfőn a gyógyszercég közleményben reagált a brüsszeli per hírére. Mint azt írták, bánják az EU Bizottságának jogi eljárásról szóló döntését, ugyanis csak április végéig ötven millió dózis koronavírus elleni oltóanyagot szállítanak az unió országaiba. Kijelentették:

az AstraZeneca tartotta magát az uniós vakcinaszerződésben foglaltakhoz, emiatt a bíróságon is kemények kiállnak majd az álláspontjuk mellett.

- Megteszünk mindent tőlünk telhetőt az oltási kampány sikere érdekben – ígérték, hangsúlyozva a vakcinagyártás nehézségeit. A brit-svéd vállalat szerint a továbbiakban is konstruktív módon működnek együtt az Európai Bizottsággal, a cél ugyanis közös: minél több ember kapjon oltóanyagot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.