Bajkai István és Pesty László is Marosvásárhelyen várják az eredményt

Bajkai István és Pesty László két és fél nap alatt kétezer kilométert tett meg öt székely települést érintve.

Magyar Nemzet
2020. 09. 27. 20:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajkai István országgyűlési képviselő, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke és Pesty László, az írdalá.hu. kampányfőnöke részt vesz a romániai helyhatósági választások marosvásárhelyi eredményhirdetésén. Mint arról a Magyar Nemzet többször is beszámolt, Soós Zoltán, a Romá­niai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), valamint a kisebb erdélyi magyar pártok támogatását élvezve harcba szállt Marosvásárhely polgármesteri székéért. A hatgyermekes családapa korábban a lapunknak adott interjújában

az elmúlt húsz év legfontosabb megméretésének nevezte a vasárnapit.

Húsz év után tehát most van rá ismét esély arra, hogy Soós Zoltán révén újból magyar politikus vezesse az etnikailag megosztott várost.

Bajkai István és Pesty László a székelyföldi útjuk során találkoznak erdélyi magyar politikusokkal is, valamint részt vesznek a magyar támogatású Box Akadémia közgyűlésén, továbbá a Székely Nemzeti Tanács irdalá.hu petíciójának a támogatására buzdítják a székelyeket öt héttel annak lezárása előtt. A kezdeményezés célja, hogy

az EU egyik legnagyobb támogatási keretének elosztásánál a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Az uniós támogatások elosztásánál a legtöbb helyen ugyanis burkoltan hátrányba szorítják azokat a régiókat, ahol a kisebbséget jelentő nemzeti lakosság van többségben.

Bajkai István és Pesty László két és fél nap alatt kétezer kilométert tett meg öt települést – Gyergyószentmiklós, Csíkkarcfalva, Marosvásárhely, Csíkszereda, Kolozsvár – érintve. Csíkkarcfalván mások mellett találkoztak Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, aki helyben adta le a voksát a vasárnapi választásokon.

Kezet fogtak továbbá a legendás székely politikussal, Kulcsár Terza József bukaresti parlamenti képviselővel, aki a székelyek autonómiatervét már kétszer is beterjesztette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.