Bemutatta béketervét Donald Trump

Kétállami megoldásra vonatkozó béketervet vázolt fel tegnap Donald Trump az izraeli–palesztin konfliktus rendezése érdekében. A terv Izrael részeként ismerné el a palesztin területeken létesült zsidó telepeket, az amerikai elnök szerint pedig a jelenleginél kétszer nagyobb területű Palesztina jönne létre. Az elképzelések egyelőre homályosak, a palesztinok háborognak.

2020. 01. 29. 6:44
Palestinian demonstrator points a toy gun on a poster depicting Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu during a protest against the U.S. Middle East peace plan, in Rafah in the southern Gaza Strip
ISRAEL-PALESTINIANS/PLAN-PROTESTS Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervem mindkét félnek kölcsönösen előnyös megoldást kínál fel, egy valódi kétállami megoldást, amely megszünteti a palesztin államiságból fakadó kockázatot Izrael biztonságára nézve – jelentette be tegnap Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, bemutatva a világnak a közel-keleti konfliktus rendezésére vonatkozó béketervét.

– Nem azért választottak meg, hogy kis dolgokat vigyek véghez vagy hogy eltántorodjak a nagy problémáktól – közölte büszkén Trump, a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján. Az izrae­li–palesztin konfliktus lezárását célzó terv az elnök szavai szerint nagyon hatékony lépés a béke megteremtése felé.

Fotó: Reuters

Ennek értelmében Jeruzsálem Iz­rael egy és oszthatatlan fővárosa maradna, Kelet-Jeruzsálem pedig idővel a palesztinok fővárosa lenne, amelyben Washington nagykövetséget tervez nyitni. A béketerv Izrael részeként ismerné el a ciszjordániai palesztin területeken létrejött zsidó telepeket, de egyetlen palesztint vagy zsidót sem fosztana meg otthonától, senkit nem költöztetnek el.

Trump ugyanakkor nem pontosította, hol lennének Izrael határai a ciszjordániai területeken. Trump kifejtette: sokat kell tennie a palesztinokért is, mert egyébként a béketerv tisztességtelen lenne.

Elmondta: a palesztinok történelmi lehetőség előtt állnak önálló államuk megteremtésére. Az elnök szerint a jelenleginél kétszer nagyobb lesz Palesztina területe, ám konkrétumokat nem említett. A leendő palesztin állam megszületésének azonban feltételei vannak: a palesztinoknak vissza kell utasítaniuk a terrorizmust, és el kell ismerniük Izraelt zsidó államként.

Donald Trump úgy vélekedett, a terv alapot jelent a közvetlen tárgyalásokhoz. Ezek lefolytatására és egy részletesebb menetrend kidolgozására közös bizottságot hívnak majd életre – mondta, de arra nem tért ki, hogy az érintett felek mindegyike részese lenne-e ennek a bizottságnak. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő történelmi napról beszélt tegnap, mondván, az amerikai elnökök közül Donald Trump Izrael legnagyobb barátja.

A Gázai övezetben azonban több ezren tüntettek tegnap a béketerv ellen – írja az MTI. A területet uraló Ha­mász szervezet vezetésével rendezett tiltakozásokon a palesztinok Trump és Netanjahu arcképét égették, és Palesztina nem eladó! feliratot emeltek magasba.

– Trump Jeruzsálemre vonatkozó bejelentése képtelenség, és Jeruzsálem mindig is a palesztinok földje lesz – közölte a Hamász szóvivője. A Ha­mász vezetősége tőle szokatlan módon támogatást nyújtott a Ciszjordániát vezető rivális Fatah mozgalom vezetőjének, Mahmúd Abbász palesztin elnöknek.

Szemfényvesztés

Az évszázad szemfényvesztésének nevezte a Washington által előterjesztett palesztin–izraeli békemegállapodás tervezetét az iráni parlament elnöke. Ali Laridzsáni az iszlám országok megosztottságát okolta az amerikai béketerv létrejöttéért. – Az Egyesült Államok hatalmas összeesküvést készített elő azért, hogy megalázza a muszlimokat – jelentette ki. Az Arab Liga rendkívüli értekezletet tart szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök részvételével, hogy megvitassa Washington közel-keleti béketervét – közölte a pánarab szervezet főtitkára. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.