Beteg kislányok helyett egészséges fiatal férfiak érkeztek

Azokat az afgán és pakisztáni fiatalembereket nehéz lenne beilleszteni a cseh társadalomba.

2020. 05. 31. 14:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög menekülttáborokban jelenleg nem tartózkodik olyan elhagyatott, kísérő nélküli gyermek, akit befogadhatna Csehország. Azokat a 17 éves afgán és pakisztáni fiatalembereket, akik a görög szigeteken vannak, nehéz lenne beilleszteni a cseh társadalomba, ráadásul az első adandó alkalommal Németországba vagy Svédországba utaznának, hogy rokonaikkal legyenek – idézte a Lidové noviny napilap Jan Hamáček cseh belügyminisztert.

A tárcavezető ugyanakkor leszögezte, továbbra is adnak pénzügyi segítséget Görögországnak a szigetein összetorlódott bevándorlók ellátására. Cseh civil szervezetek régóta követelik a prágai kormánytól, hogy fogadjon be kiskorú migránsokat. Januárban a belügyminisztérium jelezte görög partnerének, hajlandó szíriai menekültgyermekeket befogadni, ám Athén leszögezte: nem fogja a nemzetiségük alapján szortírozni a fiatalokat. Jan Hamáček közölte: nemzetbiztonsági kockázatnak tartja az afgán tinédzsereket.

Áprilisban a vezető német kormánypárt, a CDU jobboldali, konzervatív, Értékek Uniója nevű szárnya adott ki hasonló közleményt, amelyben aggályuknak adtak hangot a német kormány menekültpolitikája miatt. – A szövetségi kormány a menekültek befogadását illetően megvezetett bennünket. Először beteg kislányokról volt szó, aztán szinte csak egészséges fiatal férfiak érkeztek – közölték. Németország 1600 kiskorú bevándorló befogadására tett ígéretet, áprilisi német sajtójelentések szerint 47-en érkeztek abban a hónapban az országba.

Az Európai Bíróság egyébként április elején Magyarország és Lengyelország mellett Csehországot is elmarasztalta, amiért nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit azáltal, hogy nem fogadott be bevándorlókat az uniós kvótarendszer alapján. – A pert elveszítettük, de nem ez a fontos. A lényeges az, hogy semmiféle migránsokat nem fogadunk be és hogy a kvóták időközben megszűntek, ami főleg nekünk köszönhető – reagált az ítéletre Andrej Babiš cseh miniszterelnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.