Bojko Boriszov második vírustesztje is negatív lett

A bolgár kormányfő azután vonult karanténba, hogy kabinetfőnöke szervezetében kimutatták a SARS-CoV-2-t.

Forrás: MTI2020. 07. 24. 19:07
Bulgaria's Prime Minister Boyko Borisov arrives at a European Union summit in Brussels
Bojko Boriszov leköszönő bolgár miniszterelnök. Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negatív lett a második koronavírustesztje is Bojko Boriszov bolgár kormányfőnek, aki azután vonult karanténba, hogy kabinetfőnöke szervezetében kimutatták a Covid–19 kórokozóját – közölte a kormány sajtószolgálata pénteken.

A vizsgálatot elvégezték a brüsszeli uniós csúcsról hazatért miniszterelnöki delegáció többi tagján is. Denica Zseleva kabinetfőnök csütörtök esti első tesztje pozitív lett, de megismételt tesztje már a többiekéhez hasonlóan negatív volt, nem mutatta ki a SARS-CoV-2 jelenlétét.

Az uniós kormány- és államfőket tömörítő Európai Tanács maratoni csúcsértekezletén a tagállami vezetők és küldöttségük tagjai is túlnyomó részben szájmaszkot viseltek, illetve betartották a távolságtartási szabályokat.

Ugyanakkor az egyik delegációban kimutatott eset olyan aggodalmakat vethetett volna fel, hogy a fertőzés esetleg átterjedt a csúcstalálkozó más résztvevőire is.

„Figyelembe véve az uniós csúcsot és az ottani találkozókat, Boriszovot és Zselevát ismét tesztelni fogjuk az elkövetkező napokban” – közölte a bolgár Katonai Orvosi Akadémia.

A Brüsszelben járt bolgár delegációt egyébként még indulás előtt – múlt hét csütörtökön és pénteken – letesztelték Szófiában egy kormányszóvivő szerint. Hozzátette, hogy a tesztek néha hamis eredményt mutatnak, ezért szükség lehet még egy további vizsgálatra. Az illetékes szerint a héten a kormányzatban dolgozó négy személy szervezetében mutatták ki igazoltan a vírust.

Bulgáriában az utóbbi egy hónapban ismét emelkedett a fertőzöttek száma. Pénteken 268 új esetet jelentettek az országból. Hivatalos adatok szerint 9853 az igazolt fertőzöttek és 329 a kór halálos áldozatainak száma.

A fertőzéses esetek emelkedésében közrejátszik az egészségügyi dolgozók hiánya.

Bulgáriában március 8-án észlelték az első koronavírusos eseteket. Március 13-tól rendkívüli állapotot rendeltek el, amely május 14-ig volt hatályban. Azóta rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet először június, majd július végéig meghosszabbítottak.

Az országban kötelező a távolságtartás, a zárt közösségi helyiségekben pedig a szájmaszk viselése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.