Boris Johnson: Valószínű, hogy Teherán áll a szaúdi állami olajvállalat elleni támadások mögött

Forrás: MTI2019. 09. 23. 10:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

London szerint az a legvalószínűbb, hogy Teherán áll a Saudi Aramco szaúdi állami olajvállalat elleni támadások mögött, az erre adandó válaszlépésekről London Washingtonnal és európai szövetségeseivel is egyeztet – jelentette ki hétfőn New Yorkban az ENSZ-Közgyűlés 74. ülésszakára érkező Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson rendkívül valószínűnek nevezte Teherán szerepét a támadásokban, és hangsúlyozta: London együttműködik Washingtonnal és az európai országokkal annak érdekében, hogy csökkentsék a feszültséget a Perzsa(Arab)-öböl térségében.

Arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e a katonai válaszlépést, Johnson azt felelte, hogy az Egyesült Királyság egy esetleges szaúdi vagy amerikai elképzelésre válaszul át fogja gondolni, milyen módon tud a leghasznosabb lenni.

A miniszterelnök hozzátette, beszélni fog Haszan Róháni iráni elnökkel is a síita állam térségbeli szerepéről, valamint elő fogja hozni azoknak a brit-iráni kettős állampolgároknak az ügyét, akiket Iránban „törvénytelenül és igazságtalanul” tartanak őrizetben.

Szeptember 14-én légitámadások érték a Saudi Aramco szaúdi állami olajvállalat két olajterminálját. Az üzemekben tűz keletkezett, amely fennakadást okozott a szaúdi olajkitermelésben és -exportban, egy időre felére csökkentve az olajipar kibocsátását.

Noha a nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen lázadó húszik jelentkeztek a támadások elkövetéséért, Washington és Rijád már jelezte, hogy az incidens mögött szerintük valójában Irán áll.

Bár Teherán támogatja a húszikat, az iráni vezetés korábban többször hangsúlyozta, hogy e támogatás csupán „politikai jellegű”, a támadáshoz pedig nincs köze a perzsa államnak.

Brit kormányforrások azonban azt állították, hogy a húszi milíciák nem tudták volna a támadást technikailag kivitelezni, ahhoz mindenképpen iráni segítségre volt szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.