Brüsszel felvenné a kesztyűt a közösségi hálózatok ellen

Keményebb fellépést sürget az Európai Unió az álhírek elleni küzdelemben: Brüsszel elvárná, hogy a Facebookot, a Twittert és a Google-t működtető technológiai vállalatok havonta jelentsenek arról, milyen erőfeszítéseket tesznek a dezinformáció vissszaszorításáért.

2020. 06. 11. 13:36
null
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi hálózatokat üzemeltető techvállalatoknak a jövőben várhatóan nagyobb szerepet kell szánniuk az Európai Unió vezető döntéshozóinak tájékoztatására azzal kapcsolatban, miképp veszik fel a harcot az álhírek terjedése ellen. Legalábbis erre lehet következtetni arról, hogy Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a minap egyértelművé tette: a Facebooknak, a Twitternek és a Google-nek havonta jelentést kellene küldenie az Európai Uniónak arról, milyen új lépéseket tettek az álhírek visszaszorításáért.

A közösségi hálózatokra különösen nagy felelősség hárul azóta, hogy elsődleges terjesztőivé váltak az új koronavírus-járvány kapcsán előretörő olyan félretájékoztatásoknak, melyek mögött a gyanú szerint orosz és kínai érdekek állhatnak. Az Európai Bizottság (EB) állásfoglalásában leszögezi: a koronavírus-világjárvány kapcsán számtalan álhír és félrevezető információ jelent meg Európában. Külső szereplők megkísérlik befolyásolni az EU-n belül folyó vitákat és eszmecseréket. A szándékos félretájékoztatás az emberek legalapvetőbb félelmeit és a bizonytalanság érzését próbálja kiaknázni, amit az események gyors menete és a hírek forgataga vált ki sokunkban. A megtévesztő egészségügyi információk, a valótlan állításokat tartalmazó termékleírások és hirdetések, az összeesküvés-elméletek és a fogyasztókat megkárosító csalások népegészségügyi veszélyt jelentenek – olvasható az EB állásfoglalásában.

Věra Jourová ezzel kapcsolatban a Twitteren úgy fogalmazott: a dezinformáció nem csupán a demokráciáink, de a polgáraink egészségére is káros. Ahhoz, hogy felvegyük vele a harcot, mobilizálnunk kell minden releváns szereplőt a tényellenőrzőktől kezdve a kutatókon át az online platformokig és a hatóságokig.

– A külföldi szereplők és egyes unión kívüli országok, különösen Oroszország és Kína célzott befolyásolási műveletekbe és félretájékoztatási kampányokba kezdett az unióban és világszerte a koronavírussal összefüggésben – mondta Jourová. – A külföldi befolyás és a dezinformáció hatékonyabb kezelése érdekében tovább kell fokozni a tagországok közötti, illetve a nemzetközi együttműködést a dezinformáció ellen és az európai társadalmak ellenálló képességének növelése érdekében – fogalmazott a cseh biztos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.