Döbbenetes drónfelvételen a New York-i tömegsír – videó

Az amerikai államban több áldozatot szedett már a járvány, mint a világ bármely másik országában.

2020. 04. 10. 14:37
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BBC közzétette azokat a drónfelvételeket, amelyeken a New York melletti Hart-szigeten épp tömegsírokat temetnek be védőruhába öltözött munkások. A szigeten békeidőben a nincsteleneket, hajléktalanokat, vagy azokat temetik el, akiknek hozzátartozója nem jelentkezik a testéért, jelenleg azonban a koronavírus-járvány halottait is ide temetik.

Ismeretes: az egyesült államokbeli New York államban a koronavírus eddig több áldozatot szedett, mint bármely más országban. A Covid-19 megbetegedések száma tízezerrel nőt csütörtökön, ezzel kis híján elérte a 160 ezret, az áldozatok száma megközelíti a hétezer főt.

A fertőzöttek valós száma sokkal magasabb lehet és folyamatosan emelkedik. Emiatt a Hart-szigeten már heti öt napot dolgoznak azok a csapatok, amelyek a tömegsírokat ássák ki. A munkások jelentős része a közeli hírhedt börtönből, a Rikers Islandből kerül ki, ám a vírusveszély miatt egyre inkább szerződéses szakemberekre bízzák a feladatot a hatóságok.

Az itt eltemetett elhunytak egy részének ez csak átmeneti nyughely, az áldozatok később rendes temetést is kaphatnak – jelentette be Bill de Blasio, New York város polgármestere a héten. Hozzátette: a Hart-szigetet régóta erre is használja a város.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy New York túl van a nehezén. Az állam kormányzója, Andrew Cuomo úgy nyilatkozott szerdán, a közösségi távolságtartás – vagyis az állam által elrendelt kényszerintézkedések – hatásosak, a héten ugyanis elkezdett csökkenni a kórházakban jelentkező betegek száma. Az amerikaiak számára az is csekély vigaszt nyújthat, hogy Anthony Fauci, a fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, és a vírusellenes küzdelem egyik vezetője korrigálta korábbi becslését a halottak számának alakulásáról: 100-200 ezer helyett 60 ezer áldozatot szedhet a vírus. Habár még ez a szám is magasnak tűnhet, de egy korábbi fehér házi becslés szerint akár 2,2 millió áldozata is lehetne a vírusnak, ha egyáltalán nem védekeznének ellene. Eddig összesen 42 államban hoztak döntést valamilyen fokú kijárási tilalom bevezetéséről, amelynek elrendelése az USA tagállamainak hatásköre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.