Döntött az uniós bizottság: az SZNT megkaphatja a plusz hat hónapot

A szervezők mellett Varga Judit magyar igazságügyi miniszter is az Európai Bizottsághoz fordult.

2020. 05. 20. 11:54
null
A brüsszeli javaslat új esélyt ad a kezdeményezőknek Fotó: MTI/Mónus Márton

A szervezők mellett Varga Judit magyar igazságügyi miniszter is az Európai Bizottsághoz fordult.

Az Európai Bizottság szerdán javasolta, hogy a jelenleg is zajló európai polgári kezdeményezések határidejét hat hónappal tolják ki – erről Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője –az uniós polgári polgári kezdeményezések európai parlamenti jelentéstevője – számolt be Twitter oldalán, kijelentve: méltányos és igazságos döntés született.

Eszerint

a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezése is minden bizonnyal megkapja a kért, plusz féléves időt a további aláírásgyűjtésre. A bizottsági javaslatot követően az uniós Tanács és az Európai Parlament is dönt az ügyről, ám szinte borítékolhatónak tűnik, hogy ezen intézményekben is méltányosan határoznak.

Mint ismert, a nemzeti régiók megmaradása érdekében indított kezdeményezés határideje május hetedike volt, ám a kora tavasszal kirobbant járvány ellehetetlenítette a hatékony aláírásgyűjtést. Mind az SZNT, mind pedig Vincze Loránt még márciusban a brüsszeli bizottsághoz fordultak, a rendkívüli helyzetre való tekintettel kérve a határidők kitolását.

A brüsszeli javaslat új esélyt ad a kezdeményezőknek
Fotó: MTI/Mónus Márton

Az uniós jogalkotás befolyásolását célzó európai polgári kezdeményezések során a kezdőnaptól számított egy év alatt legalább egymillió támogató nyilatkozatot kell összegyűjteni az Európai Unió negyedében, tehát hét tagországban. (Ezen belül az egyes államokban is megszabott küszöbértékek vannak.)

A székelyek az egymilliós kritérium tekintetében sikert értek el, ugyanakkor a területi küszöbök megugrását a járványhelyzet miatt a hosszabbításban érnék el. Egyelőre Magyarországon, Romániában és Szlovákiában teljesült az EU-s szabályokban lefektetett limit.

Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta: ha nyáron folytathatják a gyűjtést, akkor alapos elemzés után, több szempontot figyelembe véve választják ki azt az öt-hat országot, amelyet célba vesznek. Vincze Loránt pedig szintén lapunknak fejtette ki: „A Kárpát-medencében a székelyföldi autonómia hívószó, így természetes, hogy itt nagyon is sikeres volt a kampány. Ugyanakkor Magyarország határaitól nyugatabbra más hívószót kell találni. Több régiónak kell értékessé tenni a kezdeményezést”.

Varga Judit: Újabb esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése

– Újabb esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése!

A szervezők mellett Varga Judit is az Európai Bizottsághoz fordult, és kérte az aláírásgyűjtési időszak meghosszabbítását tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatt a tagállamok által elrendelt utazási és kijárási korlátozások rendkívül megnehezítették az aláírásgyűjtést

– írta a Facebookon a magyar igazságügyi miniszter.

– Sikerként könyvelhetjük el, hogy a Bizottság mai javaslata szerint az uniós polgárok számára ismét megnyílik a lehetőség a kezdeményezés támogatására. Amennyiben az Európai Parlament és a Tanács elfogadja a javaslatot, további hat hónappal hosszabbodik majd meg az aláírásgyűjtés időszaka. A példaértékű magyar összefogásnak köszönhetően már több mint 1 millió uniós polgár támogatását bírja a kezdeményezés. Azonban az 1 millió aláírás kritériuma mellett azt a feltételt is teljesíteni kell, miszerint legalább 7 tagállamban meghatározott számú aláírást kell elérni. Ne feledjük el, minél több aláírás gyűlik össze, annál erősebb lesz a közös üzenet. Minden magyar aláírás számít! – hívta fel a figyelmet az igazságügyi miniszter az ügy támogatásának jelentőségére.

Vincze Loránt: Július után kezdődhet újra az aláírásgyűjtés

Nem tudom elképzelni, hogy ne sikerülne elfogadni a rendeletet – vélekedett Vincze Loránt, aki szerint annak sincs akadálya, hogy a Székely Nemzeti Tanács júliusig ismét kampányba kezdjen, ám az aláírásgyűjtés újabb fejezete csak az uniós intézmények végleges döntése, tehát valószínűleg július után kezdődhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.