Egy évet is késhet a britek kilépése

Theresa May a jövő héten harmadszorra is nekifut a brexitmegállapodás elfogadtatásának a londoni parlamentben – adta hírül tegnap a brit sajtó.

Judi Tamara
2019. 03. 16. 14:09
Britain's Prime Minister Theresa May reacts during the debate on extending Brexit negotiating period in Parliament in London
Folytatódik a káosz: Theresa May tovább harcol az alkuért Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Theresa May a jövő héten harmadszorra is nekifut a brexitmegállapodás elfogadtatásának a londoni parlamentben – adta hírül tegnap a brit sajtó, amelynek arról is tudomása van: a konzervatív kormány intenzív tárgyalásokat folytat a kilépési alkut – főként annak az ír tartalékmegoldásra vonatkozó részét – elutasító északír unionistákkal, illetve a párt keménybrexit-szimpatizánsaival. David Lidington brit miniszterelnök-helyettes ezt megerősítve tegnap arról beszélt: Európán mára türelmetlenség lett úrrá brexitügyben, így amennyiben a londoni parlament a továbbiakban sem tudja elfogadni a kilépési alkut, az EU-tagság felmondása több mint egy évet is késhet.

Az újabb brexitkáosz azután következett be, hogy a héten több sorsdöntő szavazásra is sor került a Wesminsterben. A képviselők előbb Theresa May már kiegészített megállapodására mondtak ismét nemet, szerdán pedig annak a lehetőségét utasították el, hogy a szigetország a kilépés feltételeit rögzítő dokumentum hiányában „zuhanjon ki” az Európai Unióból. Utóbbi ágyazott meg a csütörtök esti szavazásnak, amikor is a parlament – jogilag nem kötelező erővel – 413:202 arányban kimondta: kezdeményezni kell a kilépés mostani, március 29-i dátumának kitolását.

Az elfogadott javaslat értelmében a késés „mindössze” június 30-ig tartana, amennyiben az alsóház március 20-ig – a jövő héten esedékes uniós csúcstalálkozó kezdetéig – elfogadja a megállapodást. Ennek kicsi az esélye, hiszen a parlament már kétszer, mindegyik alkalommal nagy többséggel utasította el a brexit jelenlegi feltételeit. Ha jövő héten harmadszorra is kudarcot szenved a May-féle dokumentum, a kormányfőnek az EU-csúcson hosszabb halasztást kell kérnie – írta a The Guardian napilap.

Folytatódik a káosz: Theresa May tovább harcol az alkuért
Fotó: Reuters

Közben az uniós intézmények is elkezdték hárítani a felelősséget brexitügyben. A Politico hírportál szerint míg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kifejezte, hogy szívesebben látna hosszabb halasztást, Michel Barnier uniós brexitfőtárgyaló csak úgy kommentálta a fejleményeket: a tagállamok kormány- és államfőinek kezében van az arról szóló döntés. – Ez már nem az én hatásköröm – szögezte le a francia diplomata.

A brexit kitolásához a tagállami vezetők egyhangú döntésére van szükség. A hét elején Emmanuel Macron francia elnök, Mark Rutte holland miniszterelnök és Pedro Sánchez spanyol kormányfő is annak a véleménynek adott hangot, hogy Theresa Maynek nagyon alaposan meg kell majd indokolnia a britek halasztás iránti kérelmét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.