Elérte a harmincezret a halottak száma Olaszországban

A gyógyultak száma több mint tízezerrel haladja már meg az aktív fertőzöttekét Olaszországban, miközben egy nap alatt kétszáznegyvenhárommal emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, amely így elérte a 30 201-et – közölte péntek este az olasz polgári védelmi hatóság. Milánó polgármestere lezáratta a város hirtelen megtelt sétálóutcáit.

Forrás: MTI2020. 05. 08. 21:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A halottak számának napi emelkedése enyhén csökkent az egy nappal ezelőtti 274-hez képest. Az aktív fertőzöttek száma 1663-mal lett kevesebb az egy napja mért majdnem kétezres csökkenéshez képest.

Jelenleg 87 961 beteget tartanak számon. Közülük már csak kevesebb mint 15 ezren szorulnak kórházi kezelésre, és 1168-ra csökkent az intenzív osztályokon tartózkodók száma.

Az aktív fertőzötteknél már több mint tízezerrel magasabb a gyógyultak száma, amely túllépte a 99 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 217 185-öt.

A gócpontban, Lombardiában 94-re esett vissza a halálos áldozatok napi száma a korábbi 134-ről. Az aktív fertőzöttek száma további 609-cel emelkedett az egy napja mért 689-hez képest. A lombardiai kórházak intenzív osztályain jelenleg négyszáz Covid-19-beteget kezelnek, ami a befogadóképesség 25 százalékának felel meg, vagyis nem éri el a kritikusnak tartott harminc százalékot.

A polgári védelem adatai azt mutatják, hogy Olaszországban az utóbbi egy hét alatt mintegy felére csökkent az aktív fertőzöttek száma az óvintézkedéseknek köszönhetően. Kivételt egyedül Lombardia jelent, ahol az utóbbi egy héten nem történt jelentős fordulat a betegszám csökkenésében.

A május 4-i újraindulás, vagyis a korlátozások első enyhítése után a lombardiai főváros, Milánó polgármestere, Giuseppe Sala szigorú ellenőrzést rendelt el az északolasz város leglátogatottabb sétálóutcáin, miután ezeket kisebb tömegek lepték el. Massimo Galli, a milánói Sacco kórház virológus professzora kijelentette: Milánó járványbombát kockáztat, ha továbbra is túl sokan tartózkodnak az utcákon. Milánóban egy nap alatt több mint 200-zal emelkedett az aktív fertőzöttek száma a korábbi 182-höz képest.

Kiemelt utcai és közúti ellenőrzés lépett életbe Olaszország más városaiban is péntek délutántól a hétvégére elindulók mozgásának korlátozására. Velence városában is meg akarják akadályozni, hogy szombat-vasárnap ismét járványturisták lepjék el a várost, ahogyan egy hete történt.

Az északolasz Alto Adige autonóm tartomány bejelentette, hogy megelőzi a római kormány országos rendelkezéseit, szombattól újraindítja a kereskedelmet, és hétfőtől a vendéglátás újranyitását tervezi. Róma azonnali zárásra szólította fel a tartományt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.