Érdekünk Szerbia mielőbbi EU-tagsága

Hazánk nemzetbiztonsági és gazdasági érdeke Szerbia mielőbbi uniós csatlakozása, amelyhez minden segítséget megad — mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután fogadta Jadranka Jokszimovicsot. A szerb EU-integrációs tárcavezető a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, ha mindenki teljesíti a feladatát, elérhető Belgrád 2025-ös EU-csatlakozása.

2019. 02. 27. 13:48
SZIJJÁRTÓ Péter
Sosem voltak ilyen jók Budapest és Belgrád kapcsolatai Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos gond nyomasztja az utóbbi időben az Európai Uniót a migrációs válságtól kezdve a britek uniós kilépéséig. De ez nem jelentheti azt, hogy az EU bővítését hátrébb kell sorolni és halogatni kell– értett egyet tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jadranka Jokszimovics szerb EU-integrációs tárcavezető. Jokszimovics a héten zajló magyar misszióvezetői értekezletnek is a vendége volt, és – ahogyan hétfőn Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter is tette – fel is szólalt a diplomaták előtt.

Szijjártó az EU jelenlegi vezetését bírálva nem rejtette véka alá, hogy a mai Európában jelentős ellenállás tapasztalható a bővítéssel szemben, miközben idén először, a brexitet követően egy taggal kevesebben lesznek a huszonnyolcak. – Magyarország célja, hogy az EU erősödjön, de ehhez új tagországokra van szükség, amelyek erősítik Európa biztonságát és gazdaságát. A nyugat-balkáni országok ilyenek – hangoztatta. A magyar miniszter szerint a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság leszerepelt a bővítési tárgyalásokkal kapcsolatban, és az idén el kellene érni, hogy minden tárgyalási fejezetet megnyissanak Belgráddal.

Sosem voltak ilyen jók Budapest és Belgrád kapcsolatai
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szijjártó úgy vélte, hazánk nemzetbiztonsági és gazdasági érdeke is Szerbia uniós csatlakozása, amelyhez hazánk minden támogatást megad. – Jelenleg a legnagyobb fenyegetést az újabb migrációs hullámok jelentik és az, hogy a korábban az Iszlám Államhoz tartozó terrorista zsoldosok visszatérnek Európába a Nyugat-Balkánon keresztül. Jadranka Jokszimovics a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: ha mindkét oldal teljesíti a feladatát, elképzelhető továbbra is, hogy 2025-ben Belgrád csatlakozni tud az unióhoz. – Szégyenletes volna, ha hét év alatt nem vennének fel egyetlen új tagot sem – mondta, de szerinte már az is eredmény lenne, ha öt tárgyalási fejezetet meg tudnának nyitni az idén.

– Kapcsolataink sohasem voltak ilyen jók és nyitottak – mondta a Budapesthez fűződő viszonyról Jokszimovics, aki lojális állampolgároknak nevezte a szerbiai magyar közösség tagjait, és szerinte Szerbiának is jó, ha kapnak támogatást Magyarországról. Folytatódik ugyanis a vajdasági gazdaságfejlesztési program, amelyből eddig is több mint tízezer vállalkozás profitálhatott. Az idén hét és fél milliárd forintot fordítanak erre. Márciusban a két ország közös kormányülést tart, a határvédelmi együttműködés keretében pedig tizenöt magyar rendőr már most is szolgálatot teljesít a szerb–macedón határon, és ez a jövőben is megmarad – hangzott el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.