Erdoğan képmutatónak nevezte a török fellépést bíráló Amerikát

A török elnök az amerikai rasszizmust és a fekete bőrű állampolgárokkal való bánásmódot emlegette.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 06. 13:14
ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2021. február 5. A Bogazici (Boszporusz) Egyetem rektori kinevezése miatt tüntetnek a baloldali nacionalista Török Ifjúsági Szövetség (TGB) tagjai az Isztambuli Egyetem elõtt 2021. február 5-én. A kormánypárthoz köthetõ közgazdász professzort, Melih Bulut rendeletben nevezte ki az intézmény vezetõjének Recep Tayyip Erdogan török elnök, és ez ellen hetek óta tiltakoznak az egyetem diákjai és oktatói. MTI/EPA/Sedat Suna Fotó: Sedat Suna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök határozottan visszautasította az országban kiújult diáktüntetések kezelését kritizáló amerikai bírálatokat. Erdoğan úgy vélekedett, hogy

mindenkinek a maga háza táján kellene először söprögetnie.

– Nem szégyellik magukat az elnökválasztást megelőzően, a demokrácia nevében történt amerikai események miatt? Ahogyan a rasszizmus tetőzött, ahogyan a rendőrök földre kényszerítettek fekete bőrű állampolgárokat, és megölték őket. Hogy magyarázzák meg ezeket a világnak? – tette fel a kérdést.

Az államfő kijelentette, hogy nem lesz kegyelem az erőszakot alkalmazó tüntetőkkel szemben, és hangsúlyozta, nem fogják engedni, hogy a megmozdulások olyan tömeges kormányellenes tüntetésekbe csapjanak át, mint 2013-ban.

A Boğaziçi (Boszporusz) Egyetem rektori kinevezése miatt tüntetnek a baloldali nacionalista Török Ifjúsági Szövetség tagjai az Isztambuli Egyetem előtt MTI/EPA/Sedat Suna

Csütörtökön 65 demonstrálót vettek őrizetbe Isztambulban. Január 4. óta meghaladja a 600-at a tiltakozások során előállítottak száma, az őket terroristának minősítő hatósági nyilatkozatok ellenére legtöbbjüket később szabadon engedték. Két egyetemi hallgatóra ugyanakkor letöltendő szabadságvesztést szabott ki egy bíróság pénteken, huszonegy diák ellen pedig utazási korlátozást rendelt el.

A tekintélyes Boğaziçi (Boszporusz) Egyetem diákjai hetek óta tiltakoznak Isztambulban, miután a török elnök január elején a konzervatív, iszlamista kormánypárttal kapcsolatban álló Melih Bulut nevezte ki rektornak a felsőoktatási intézmény élére. A demonstrálók Bulu lemondását és azt követelik, hogy az egyetem maga választhassa meg vezetőjét. A tüntetések több más török városra is átterjedtek. A rendőrség könnygázt és gumilövedéket is bevetett.

A sokak szerint túlzott erőszakot alkalmazó hatósági fellépés komoly nemzetközi bírálatokat váltott ki, egyebek mellett az ENSZ, az Egyesült Államok, illetve más nyugati országok részéről.

Tüntetõk és rohamrendőrök dulakodnak MTI/EPA/Sedat Suna

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.