Erőszakos tüntetések, több tucat sérült Jeruzsálemben

A kilakoltatások miatt háborognak a palesztinok. Vasárnap is összecsapások lehetnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 08. 9:23
null
Jeruzsálem, 2021. május 7. Izraeli tûzoltók egy telepes felgyújtott autóját oltják a Kelet-Jeruzsálem Sejk Dzsarra negyedébõl kilakoltatott palesztin családokat támogató tüntetés után 2021. május 6-án. Sejk Dzsarra arab lakossága évek óta tüntet az ott lakásokat felvásárló, vagy házakat más jogi utakon megszerzõ zsidó telepesek terjeszkedése ellen. Az izraeli legfelsõbb bíróság május 10-én újabb meghallgatást tart azoknak a palesztin családoknak az ügyében, akiket a kelet-jeruzsálemi telepbõvítések miatt kitelepítés fenyeget. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőszakos tüntetésekkel zárult a ramadán muzulmán böjti hónap utolsó péntekének imája Jeruzsálemben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az Ynet. Péntek este villanógránátokkal oszlatták szét Jeruzsálem óvárosában a Templomhegyre, arab nevén a Haram al-Sarif teraszra behatoló rohamrendőrök az esti ima után az al-Aksza-mecsetnél tüntető s a biztonságiakat kövekkel, vizespalackokkal és székekkel dobáló palesztinokat. Az összecsapásokban 53 imádkozó és három rendőr megsebesült. A zavargások után a rendőrség úgy döntött, hogy lezárja az iszlám harmadik legszentebb helyének, az al-Aksza- mecsetnek otthont adó Haram al-Sarif összes bejáratát.

Előzőleg délután az óvárostól északra, Kelet-Jeruzsálem Sejk Dzsarra negyedében zajlott tüntetés az ott folyó kilakoltatások ellen. Ebben a negyedben a zsidó telepesek az utóbbi években számos épületet felvásároltak, valamint jogi úton megkérdőjelezték számos palesztin család tulajdonjogát évtizedek óta lakott otthonaikhoz, és régebbi zsidó tulajdonosokra hivatkozva elkezdték kiköltöztetésüket – Ez etnikai tisztogatás, amit a telepesek vezetnek, akiknek Kelet-Jeruzsálem zsidóvá változtatása a céljuk – nyilatkozott a helyszínen Ahmed Tibi, az arab pártok Közös Listájának képviselője az MTI tudósítójának. – Nem hagyjuk, hogy a zsidók és az arabok gyűlöljék egymást! – kiabálta a közösen tüntető mintegy száz arab és zsidó héberül és arabul, s kisebb összetűzések is kialakultak a velük szemben felsorakozott rohamrendőrséggel. Az elmúlt napokban rendszeresen zajlottak demonstrációk ebben a lakónegyedben, ugyanis hétfőre várható a legfelsőbb bíróság döntése az ellenük évek óta húzódó jogi csetepatéban.

Izraeli tűzoltók egy telepes felgyújtott autóját oltják a Kelet-Jeruzsálem Sejk Dzsarra negyedéből kilakoltatott palesztin családokat támogató tüntetés után május 6-án
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Reggel az izraeli hadsereg katonái Ciszjordánia északi részén, Dzsenin mellett lelőttek három palesztint, akik tüzet nyitottak egy útellenőrző pontnál a katonákra. Az izraeli egységek két embert agyonlőttek, egy harmadikat pedig életveszélyesen megsebesítettek.

Várhatóan a következő napokban sem enyhül a feszültség Jeruzsálemben, ugyanis vasárnap lesz a ramadán hónap legszentebb napja, amelyen intenzív éjszakai imádkozásokat tartanak az al-Aksza-mecsetnél, miközben éppen erre az estére esik majd az izraeli Jeruzsálem nap is, amelyen a város keleti felének Jordániától 1967-ben történt elfoglalását ünneplik elsősorban jeruzsálemi, óvárosi felvonulásokkal a vallásos izraeli nacionalisták.

Vitatott hovatartozás. Jeruzsálem vitatott hovatartozása a palesztin–izraeli konfliktus egyik legfőbb nyitott kérdése. Az izraeliek Jeruzsálem egészét saját fővárosuknak nyilvánították, beleértve a város 1967-ben elfoglalt keleti szektorát is, míg a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni a Ciszjordániából és a Gázai övezetből létrehozni vágyott önálló államuk fővárosává.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.