Fehéreknek nem ad interjút Chicago fekete polgármestere

A színes bőrű, leszbikus városvezető ezzel harcolna a rasszizmus ellen.

Magyar Nemzet
2021. 05. 22. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fehér újságíróknak egy ideig nem ad négyszemközti interjút Lori Lightfoot, Chicago demokrata polgármestere – jelentette be a városvezető megválasztásának a második évfordulóján. Döntését azzal indokolta, hogy miközben a település lakosságának több mint a fele feketeként, latinóként, ázsiaiként vagy amerikai őslakosként azonosítja magát, a sajtóban még mindig túlnyomó többségben vannak a fehérek és férfiak. A színes bőrű, nyíltan leszbikus politikus állítása szerint ezzel a módszerrel a status quo ellen kíván harcolni.

Nem mindenki értett azonban egyet a diszkriminációval. Gregory Pratt, a Chicago Tribune tudósítója például közölte, hogy ő ugyan latinó, és kérelmét jóváhagyták, a kivételezés hallatán azonban lemondja az interjút a polgármesterrel.

– Nem a politikusok választják meg, ki tudósít róluk

– figyelmeztetett az újságíró.

– Egészen felháborító, hogy a bőrszín alapján választanak riportert. Talán azt hiszi, hogy rasszista vagyok? Ezt akarja mondani? – háborgott egy rádiós interjúban Mary Ann Ahern, a WMAQ-TV fehér műsorvezetője is. Olyan is akadt ugyanakkor, aki védelmébe vette a döntést. – Ezzel a nagy felháborodással azt sugalljátok, hogy egy fekete vagy barna nem tud kemény kérdéseket feltenni! – forgatta ki a szavaikat a Thetriibe.com, a „fekete Chicago” bemutatására életre hívott médiaplatform, amely közben interjút is közölt a városvezetővel.

Mint arra a USA Today is emlékeztet, korántsem a chicagói polgármester az első, aki származás alapján választott újságírót. Deb Haaland belügyminiszter, aki egyike az első női amerikai őslakosnak, akit beválasztottak a kongresszusba, például ugyancsak egy amerikai őslakosnak adta első interjúját. Kamala Harris alelnök – akinek indiai és jamaicai vér csörgedezik az ereiben – pedig jelölése után legelőször a 19thnews.com nevű hírportálnak nyilatkozott, amelynek célja, hogy erősebb hangot adjon a nőknek – köztük a színes bőrűeknek.

A Pew Research Center három évvel ezelőtt közzétett vizsgálata egyébként azt valóban megerősíti, hogy a sajtóban 77 százalékos a fehérek, és 61 százalékos a férfiak aránya, amely magasabb, mint átlagosan más ágazatokban.

Kétéves munkájának értékelésekor Lori Lightfoot arról is szót ejtett, hogy a járvány miatt „nem sikerült elérni mindent, amit terveztek”. Chicagóban az egyik legnagyobb probléma a közbiztonság, májusig már több mint ezer embert lőttek meg, és közel kétszázan haltak erőszakos halált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.