Fordulat: Joe Biden több államban átvette a vezetést, Trump csalást emleget

Több kulcsfontosságú államban is hirtelen nagyot fordított a demokrata elnökjelölt, Joe Biden stábja jelenleg győzelemre számít, Donald Trump viszont furcsának tartja, hogy míg este még sok helyütt magabiztosan vezetett, a „meglepetésszavazatok összeszámolásával” riválisa került nyerő helyzetbe. A jelenlegi hangulat és a hivatalban lévő elnök retorikájának fordulata azt vetíti előre, hogy elhúzódó jogi vitákra lehet számítani a következő hetekben, hónapokban, valószínűleg több államban a szavazatok újraszámlálására is sor kerülhet.

2020. 11. 04. 17:33
TRUMP, Donald
Washington, 2020. november 4. Donald Trump demokrata párti amerikai elnök beszél a washingtoni Fehér Ház Keleti termében az amerikai elnök-, valamint képviselõházi és részleges szenátusi választások után, 2020. november 4-én hajnalban. MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Chris Kleponis Fotó: Chris Kleponis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A levélszavazatok számlálása folyamatosan Joe Biden demokrata elnökjelölt javára fordítja a billegő tagállamokat, Wisconsint követően Michiganben is Biden vette át a vezetést. Mint ahogy azt korábban a Magyar Nemzet is megírta, utóbbiban kilencvenszázalékos feldolgozottságnál még 49,4:49 arányban vezetett Trump, a tíz elektori szavazattal bíró Wisconsinban pedig – ugyan csak néhány ezer szavazattal, de – Biden állt nyerésre. Michigan azonban hirtelen megfordult, jelenleg 49,5:48,9 arányban vezet Joe Biden.

A szavazatszámlálás egyik frissítése Joe Bidennek adta az újonnan számlált voksok száz százalékát, írják a Twitteren.

Michiganban már gyakorlatilag csak a levélszavazatok számlálása van folyamatban, ami az eddigi tendencia alapján egyértelműen a Demokrata Pártnak kedvezett, a hirtelen fordulattal kapcsolatban azonban maga Donald Trump is hangot adott kételkedésének a mikroblogon, mint írta:

tegnap este még sok kulcsfontosságú államban vezettem, aztán ezek az eredmények varázslatosan kezdtek eltűnni egyesével, ahogy a „meglepetésszavazatokat összeszámolták” .

A hivatalban lévő elnök szerint ez mindenesetre „nagyon különös”, és a közvélemény-kutatók „történelmi tévedéséről” írt.

A jelenlegi hangulat és az elnök harcias retorikája azt sugallja, hogy az elhúzódó jogi viták és a szavazatok újraszámlálása bizonyos tagállamokban elkerülhetetlennek látszik.

Egyébként noha tegnap este a Twitter és a Facebook semmilyen mértékben nem korlátozta a hivatalban lévő elnök bejegyzéseit, még azt sem, amelyikben magát győztesnek kiáltotta ki, ahogy a szavazatszámlálás kedvezővé vált Biden számára, a közösségi hálózatok folyamatosan címkézni kezdték Trump posztjait.

Mindenesetre hét állam maradt, ahol még nem hirdettek egyértelmű győztest: Wisconsin, Georgia, Michigan, Pennsylvania, Alaszka, Nevada és Észak-Karolina.

Pennsylvania kormányzója, Tom Wolf nemrég arról beszélt a The Guardian szerint, hogy könnyen meglehet, hogy ma nem fognak tudni pontos eredményt mondani, a legfontosabb ugyanis az, hogy pontosan megszámoljanak minden szavazatot, márpedig a levélben leadott voksok összeszámlálása hosszabb ideig tart. A brit lap egyébként listát is közölt a még nem lefutott államokban tartott verseny jelenlegi állásáról. Eszerint Wisconsinban Biden vezet 20 748 szavazattal, Georgiában viszont Trump van előnyben 102 212 vokssal.

A kulcsfontosságú Pennsylvániában még több mint hárommillió szavazat vár felbontásra, a 20 elektort adó államban 560 ezer szavazattal vezet Donald Trump.

A 3 elektori szavazatot adó Alaszkában már szinte biztosra vehető Trump győzelme, és bár a Guardian gyűjtésében nem szerepel Arizona, az állam még szintén nem lefutott. A legfrissebb adatok szerint ott 51:47,6 arányban vezet Biden. Elemzők szerint Trumpnak akkor van esélye, ha magáénak tudhatja Pennsylvania mellett Arizonát is, a másik lehetséges forgatókönyv pedig az, hogy Pennsylvania mellett Nevadát is sikerül bezsebelnie a hivatalban lévő elnöknek. Utóbbiban jelenleg nagyon szoros az állás, a 6 elektori szavazatot adó államban jelenleg kevesebb mint egy százalékponttal vezet a demokrata elnökjelölt.

Mindkét forgatókönyv esetén Trumpnak Georgiát is vinnie kell a győzelemhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.