George Floyd már szobrot is kapott Amerikában

Többen is sérelmezték, hogy amíg országszerte szobrokat döntött le a BLM-mogalom, addig egy bűnözőnek szobrot emelnek.

2021. 06. 18. 18:38
null

Többen is sérelmezték, hogy amíg országszerte szobrokat döntött le a BLM-mogalom, addig egy bűnözőnek szobrot emelnek.

Joe Biden nemrég aláírta azt a Juneteenth névre keresztelt törvényt, amely ünnepnappá nyilvánítja a rabszolgaság végeként számontartott június 19-ét. – Noha csak néhány hónapja vagyok elnök, ez a törvény az egyik legnagyobb megbecsülés, ami érhet – fogalmazott az amerikai elnök a már érvénybe is lépett törvénnyel kapcsolatban. A Black Lives Matter (BLM-) mozgalomnak tehát van oka az ünneplésre, az elmúlt másfél évben folytatott ténykedése számos sikert eredményezett:

A New Jersey-ben található Newark városában például a minap szobrot emeltek George Floydnak, akinek tavaly májusi halálát követően kapott újabb lendületet a fekete életekért küzdő mozgalom, tüntetések sorozatát indítva el az Egyesült Államokban, illetve szerte a nyugati világban.

A több mint 300 kilogrammos bronzszobrot a newarki városháza előtt helyezték el még szerdán, s legalább egy évig ott is marad. A szobor költségeit Leon Pickney színész fedezte és Stanley Watts művész készítette. – Remélhetőleg amikor az emberek elmennek mellette, látják és részesednek az alkotás nyújtotta élményben, ami arra sarkallja majd őket, hogy legyenek aktívak azon küzdelmekben, amelyeket itt Newarkban és New Jersey-ben folytatunk – mondta Ras Baraka polgármester. A szobor egyébként megosztotta a közösségi platformok felhasználóit: noha sokak fontosnak és örömtelinek tartják a szobor létrejöttét, voltak olyanok is, akik felszólaltak ellene. Többen felvetették például, hogy az Észak-Karolina államban született, majd Texasban felnőtt, végül Minnesotában elhunyt George Floyd talán soha életében nem járt Newarkban.

Mások azt sérelmezték, hogy amíg országszerte szobrokat döntött le a BLM-mogalom, addig egy bűnözőnek szobrot emelnek, pedig számos, arra igazán érdemes fekete személy nem részesült ilyen megtiszteltetésben.

Amíg Newarkban szobrot emeltek George Floydnak, addig 2000, illetve 750 dolláros büntetés (azaz összesen körülbelül 800 ezer forint) megfizetésére kötelezték azt a Saint Louis-i házaspárt, akik tavaly júniusban váltak ismertté, amikor fegyverrel kergették ki otthonuk kertjéből a BLM-mozgalom erőszakos tüntetőit. Patricia és Mark McCloskey akciója ugyanakkor nem tetszett az akkori helyi körzeti ügyésznek, aki nyomozást rendelt el az incidens miatt; a házaspárt most a pénzbírság mellett a fegyvereik megsemmisítésére is kötelezte a bíróság a „támadás vétsége” miatt.

Mark McCloskey szerint azonban a csőcselék áttörte a vaskaput, figyelmen kívül hagyva a birtokháborítás tényét. A hatvanéves ügyvéd házaspár szerint „a média folyamatosan becsapja az amerikaiakat, miközben dicsőíti a csőcseléket, így egyszerűen nem lehet bízni bennük”.

Mindezek mellett csütörtökön Chicago polgármestere, Lori Lightfoot egészségügyi krízisnek nyilvánította a rasszizmust, amelyhez így tízmillió dollárt (körülbelül hárommilliárd forintot) rendelt a szövetségi koronavírus-mentőcsomagból. A városatya a forrást méltányossági zónák kialakítására és a rasszizmus elleni küzdelemhez használja majd fel. A döntés a város egy egészségügyi riportja után jelent meg, amely megállapította, hogy Chicago fekete lakossága átlagosan kilenc évvel kevesebbet él és hajlamosabb bizonyos betegségekre – például cukorbetegség –, mint a más bőrszínűek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.