Háború kitörése miatt aggódnak Ausztráliában

Ausztrália és Kína között növekszik a feszültség kereskedelmi kérdések és Tajvan kapcsán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 27. 11:07
MORRISON, Scott
Sydney, 2021. március 5. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Sydneyben 2021. március 5-én. Elõzõ nap Olaszország az Európai Bizottság támogatásával nem adott engedélyt az AstraZeneca svéd-brit gyógyszeripari vállalatnak, hogy 250 ezer adag koronavírus elleni oltóanyagot a cég a római telephelyérõl Ausztráliába exportáljon. Az olasz kormány arra hivatkozott, hogy a gyógyszercég nem teljesítette az uniós szerzõdésekben rögzített, az Európai Unió országaiba irányuló szállítási kötelezettségeit. MTI/EPA/AAP/Dean Lewins Fotó: Dean Lewins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mike Pezzullo ausztrál belügyi államtitkár a vezérkari főnökséghez intézett üzenetben figyelmeztetett: „harci dobok” szólnak a növekvő feszültségek közepette az indiai-csendes-óceáni térségben – erről számoltak ma be helyi médiaforrások. Az AAP ausztrál hírügynökség és egyéb helyi médiaforrások szerint Pezzullo ezeket a megjegyzéseket abban az üzenetben tette, amelyet az ausztrál és az új-zélandi hadsereg első világháborús közös egységének (ANZAC) április 25-i emléknapja alkalmából intézett az ausztrál vezérkari főnökséghez.

– Az örökös feszültség és rettegés világában harci dobok szólnak – néha halkan és távolról, máskor pedig hangosabban és közelebből

– fogalmazott az államtitkár. – Ma, amikor a szabad országok ismét hallják a harci dobolást, aggodalommal tekintenek arra, hogy olyan ügyek is katonai kérdésekké válnak, amelyekről az elmúlt évekig nem gondolták volna, hogy hozzájárulhatnak egy háború kirobbanásához – vélekedett. – Szüntelenül keressük továbbra is az esélyt a békére, miközben felkészítjük magunkat a háború átkával szemben – tette hozzá.

Scott Morrison miniszterelnök szerint létfontosságú, hogy Ausztrália szuverén védelmi képességekkel rendelkezzen
Fotó: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

Ausztrália és Kína között növekszik a feszültség kereskedelmi kérdések és Kína Tajvannal kapcsolatos álláspontja miatt. Az önálló kormányzással bíró szigetet Kína saját részének tekinti. Az elmúlt időszakban rendszeresen megjelentek kínai repülőgépek Tajvan légterében, a feszültséget ezenkívül fokozza a kínai katonai létesítmények építése a Dél-kínai-tengeren.

Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter óva intett attól, hogy konfliktus alakuljon ki Kínával Tajvan miatt. Karen Andrews belügyminiszter a Nine News Australia nevű hírszolgáltatónak Pezzullo megjegyzéseivel kapcsolatban azt mondta: tudatában van a térségbeli fenyegetéseknek, de nem aggodalmaskodik miattuk.

Pezzullót bírálatok is érték megjegyzései miatt. Mark McGowan, Nyugat-Ausztrália kormányfője az államtitkár hangnemét kifogásolta, és úgy vélekedett: teljes mértékben szükségtelenek a hasonló megjegyzések. Bill Shorten, a Munkáspárt törvényhozója szerint a Pezzullo által használt nyelvezet gyújtó hatású volt, „túlságosan izgatott”.

Védelmi fejlesztések. Az ausztrál kormány március végén jelentette be, hogy Ausztrália védelmi képességeinek fejlesztése jegyében saját célkövető rakétákat fog kifejleszteni szoros együttműködésben az Egyesült Államokkal. Scott Morrison kormányfő a változó globális környezettel indokolta a döntést, amely szerinte exportlehetőségeket és több ezer új munkahelyet teremt majd. – Létfontosságú az ausztrálok biztonságához, hogy ausztrál területen saját, szuverén képességekkel rendelkezzünk – nyomatékosította Morrison. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.