Háborús veterán: A demokraták ne használjanak a propagandájukhoz!

Kikérte magának egy háborús veterán, hogy a demokraták politikai haszonszerzés céljából, a saját propagandájuk alátámasztásához használták fel az őt ábrázoló fényképeket a közösségi médiában. A Fox News hírcsatornának adott interjújában Bobby Henline elmondta: őszintén hiszi, hogy az egész Egyesült Államokat lázban tartó, Donald Trumpot a háborúban harcoló katonák becsmérlésével vádló híresztelések nem többek demokrata propagandánál. Közben Washington bejelentette, csökkentik Irakban az amerikai katonai jelenlétet – hamarosan Afganisztán kapcsán is bejelentés várható.

2020. 09. 10. 6:40
U.S. President Donald Trump holds a campaign event at Smith Reynolds Regional Airport in Winston-Salem
U.S. President Donald Trump applauds during a campaign event at Smith Reynolds Regional Airport in Winston-Salem, North Carolina, U.S., September 8, 2020. REUTERS/Jonathan Ernst - RC2NUI98IS5U Fotó: Jonathan Ernst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A november 3-án megrendezendő elnökválasztás lesz az első, amelyen már azok a polgárok is élhetnek szavazati jogukkal, akik azután születtek, hogy a 2001. szeptember 11-i összehangolt terrorcselekményekre adott válaszul az Egyesült Államok máig tartó háborúba sodródott a Közel-Keleten. Ennek fényében aligha meglepő, hogy Frank McKenzie tábornok, az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) főparancsnoka – az al-Kaida merényletsorozatának holnap esedékes évfordulója előttre időzítve – bejelentette:

az Egyesült Államok a jelenlegi 5200-ról 3000-re csökkenti az Irakban állomásozó katonái számát.

Afganisztán kapcsán is hasonló döntés születhet

Az amerikai AP hírügynökség szerint az elkövetkező napokban hasonló bejelentésre kell készülni az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák létszámának csökkentéséről is, elemzők pedig a lépést egyöntetűen úgy értékelik: Donald Trump amerikai elnök az újraválasztási kampányának végső hajrájában megpróbálja teljesíteni azon korábbi ígéretét, miszerint kivonja az évtizedek alatt magára öltött „világ csendőre” szerepből az Egyesült Államokat, s hazahozza az amerikai katonákat a „soha véget nem érő háborúkból”.

Felbőszült veteránok

A bejelentésre ráadásul egy olyan időszakban került sor, amikor Donald Trump a kritikák kereszttüzében áll egy, az amerikai katonákra korábban tett becsmérlő kijelentése miatt. Az egész országban felháborodást váltott ki ugyanis a The Atlantic nevű portál múlt héten publikált cikke, amelyben a liberális lap – anonim forrásokra hivatkozva – azt állította:

az amerikai elnök 2018-as párizsi látogatásán „bénáknak” és „veszteseknek” nevezte azokat a katonákat, akik háborúban hunytak el.

A lap szerint egyébként Trump rendkívül sértő megnyilatkozása akkor hangzott el, amikor nem volt hajlandó meglátogatni egy a francia főváros közelében fekvő katonai temetőt. A cikk publikálása óta számos, a Párizsban történteket első kézből ismerő egykori tisztviselő lépett elő, hogy cáfolja az amerikai elnöknek tulajdonított becsmérlő kijelentéseket, köztük John Bolton volt nemzetbiztonsági főtanácsadó, akinek a Trumppal való kapcsolatát még jóindulattal sem lehet gördülékenynek nevezni. Mint azt a Magyar Nemzet is megírta, Bolton épp a nyáron jelentetett meg egy könyvet, nem mellesleg egy televíziós interjúban nemrég alkalmatlannak minősítette Trumpot az elnöki poszt betöltésére.

Háborús veterán: a demokraták ne használjanak a propagandájukhoz!

A Fox News konzervatív hírcsatornának közben sikerült megszólaltatnia azt az iraki háborút megjárt, ott egy robbantásos merénylet során súlyos égési sérüléseket szerző veterán katonát, akinek arcképével a liberális médiumok illusztrálták Trump kijelentésének súlyosságát, illetve azok bántó jellegét. Bobby Henline azonban kikérte magának, hogy

a demokraták politikai haszonszerzés céljából, a saját propagandájuk alátámasztásához használták fel az őt ábrázoló fényképeket a közösségi médiában.

Mint mondta, nagyon mérges, amiért a Trump-ellenes propagandához használják fel őt, és hisz abban, hogy az amerikai elnök sosem használta a most neki tulajdonított szavakat a veterán katonákról szólva.

A veteránok Trumppal vannak

Egy ma publikált felmérésből márpedig az derült ki, Bobby Henline egyáltalán nincs egyedül, amikor megkérdőjelezi a The Atlantic által Donald Trumpnak tulajdonított szavak hitelességét. A The Economist brit hetilap és a YouGov közvélemény-kutatásából ugyanis az derült ki, hogy

a veteránok többsége egyáltalán nem hiszi, hogy az amerikai elnök a „béna” és „vesztes” jelzőt használta volna a szolgálatot teljesítő, életüket az Egyesült Államokért feláldozó vagy kockára tévő katonákra.

A felmérésből kiderült, hogy a veteránok 53 százaléka teljesen hamisnak tartja a The Atlantic által tálalt történetet, míg csupán 36 százalékuk hiszi el, hogy az elnök valóban ekképp nyilatkozott a párizsi látogatása alkalmával.

A demokraták propagandája teli találat

A közvélemény-kutatás arra is rávilágított, hogy amennyiben a The Atlantic cikke valóban nem szolgált más célt, mint a Demokrata Párt Trump-ellenes propagandájának alátámasztását, akkor saját szavazóbázisukban nagy sikert arattak a veteránokat megbélyegző történetükkel. A felmérés szerint ugyanis rámutat:

a demokraták és a republikánusok teljesen ellentétes álláspontot képviselnek a történet igazságtartalmának megállapításakor.

Előbbieknek ugyanis 72 százaléka elhiszi, hogy Trump valóban vesztesnek és bénának nevezte a veteránokat, míg a magukat republikánusnak valló szavazók 71 százaléka biztosra veszi, hogy a hír hamis.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.