Hazánk erőn felül segít Szíriának

Negyedik alkalommal rendezett adománygyűjtő konferenciát az Európai Unió Szíria megsegítésére. A nemzetközi közösség csaknem 7,7 milliárd dollárt adott össze, ami azonban elmaradt a várakozásoktól.

2020. 07. 01. 17:24
ORBÁN Viktor
Budapest, 2019. február 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárkát (b2) és kíséretét Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. február 26-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Kaiser Ákos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország idén több mint 36 millió dollárt, 2021-re és az azt követő évekre pedig további 37,4 millió dollárt ajánlott fel azon az adománygyűjtő konferencián, amelyet az Európai Unió szervezett Szíria és a szíriai menekülteket befogadó környező államok megsegítésére. Az idén negyedik alkalommal – ezúttal a világhálón – megrendezett eseményen összesen 7,7 milliárd dollárt kalapoztak össze. A legbőkezűbb donorok 2,3 milliárd euróval az EU intézményei voltak, de külön-külön a tagállamok is tettek felajánlásokat. Németország 1,8 milliárd dollárt, Franciaország csaknem egymilliárdot adott; a sorban az Egyesült Államok (696 millió dollár), az Egyesült Királyság (369 millió) és Dánia (105 millió) következik.

Hazánk hozzájárulása méretéhez és gazdasági erejéhez mérten kiemelkedik a donorok közül, számos nyugati országnál is bőkezűbbnek bizonyult. A harmadik donorkonferencia pénzügyi beszámolója szerint Magyarország már tavaly sem fukarkodott: 14 millió dollárt ajánlott fel, amit maradéktalanul ki is fizetett, sőt felül is teljesített. – Magyarország számára kiemelten fontos a közel-keleti térség stabilitása az illegális migráció visszaszorítása miatt. Álláspontunk szerint segíteni kell a szíriaiak helyben maradását illetve hazatérésüket, otthonaik újjáépítését – indokolta a döntést Magyar Nemzetnek a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A magyar kormány régóta hangoztatott alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol baj van, nem a bajt idehozni. Ennek szellemében tavaly részben diplomáciai képviseletünket is újranyitottuk Damaszkuszban. A Hungary Helps keretében jelentős segítséget nyújtottunk a szíriai keresztény közösségeknek – a háború előtt az ország lakosságának tíz százaléka, mintegy 2,3 millió ember volt keresztény –, lerombolt lakóépületek, közösségi terek felújítását is támogattuk. Ezenkívül a Stipendium Hungaricum-ösztöndíjprogram egyre több szíriai diáknak teremt lehetőséget, hogy Magyarországon tanulhasson. Míg a 2016/17-es tanévben még csak 66, évről évre emelkedve, a 2019/20-asban már 530 szíriai fiatal kapott továbbtanulási lehetőséget.

https://www.facebook.com/hungaryhelpsprogram/photos/a.1350231575117316/1379659708841169/?type=3&theater

Szíria újjáépítésének költségét 250 és 400 milliárd dollár közé szokták becsülni. Ez az összeg sokszorosa lenne még az ország háború előtti bruttó hazai termékének is. Azóta pedig a helyzet még rosszabbra fordult. Az új, szigorúbb amerikai szankciók, a koronavírus-járvány, a korrupció és belpolitikai csatározások, a Közel-Kelet pénzügyi központjaként számontartott Libanon összeomlása még jobban padlóra küldte a gazdaságot. Az ENSZ becslései szerint 11,1 millióan szorulnak humanitárius segítségre, 6,5 millióan nem jutnak elég ételhez, és több mint 12 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására, ami újabb migrációs hullámhoz vezethet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.