Henry Kissinger: Lángba borulhat a világ a járvány után

Amikor a Covid-19 járvány véget ér, számos ország intézményeiről az a kép fog kialakulni, hogy azok kudarcot vallottak. Az, hogy ez az ítélet objektíven szemlélve megállja-e a helyét, irreleváns. A valóság ugyanis az, hogy a világ soha nem lesz már ugyanaz a koronavírus után – állítja Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter a The Wall Street Journal New York-i üzleti lapban megjelent írásában, amelyet a Mandiner szemlézett. 

Magyar Nemzet
2020. 04. 12. 9:36
null
Fotó: MTI/EPA/Andreas Gebert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Henry Kissinger, az amerikai külpolitikai gondolkodás 96 éves doyenje – aki 1973 és 1977 között szolgálta Richard Nixon, majd Gerald Ford elnököt – azt állítja: „Korszakalkotó időszakban élünk. A vezetők történelmi kihívása, hogy a jövő építése közben kezeljék a krízist. Ha kudarcot vallanak, lángba boríthatják a világot”.

A Covid-19 járvány szürreális hangulata azt juttatja eszembe, ahogy az ardenneki offenzívában éreztem magam fiatalemberként, a 84. gyalogsági osztagban. Most, ahogy 1944 végén is, a kezdődő veszély érzete honol, amely nem egy konkrét személyre céloz, hanem véletlenszerűen, pusztítóan csap le” – írja Kissinger az amerikai lapban, úgy vélve „az Egyesült Államok kormányzata tisztességes munkát végzett a közvetlen katasztrófa elkerülésében”.

Szerinte a világ demokráciáinak védelmezniük kell a felvilágosodással kiépült alapelveiket, és „a koronavírus miatti beszűkülés a sebességét és globális mértékét tekintve semmihez nem fogható, amit a történelem során valaha ismertünk”, a szükséges közegészségügyi lépések pedig „hozzátesznek a gazdaság kínjához”.

Az eredeti cikk itt, fizetősen elolvasható.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.