Holttesteket szállítanak Izraelbe

Kimutatások szerint február óta 300 ember holtteste érkezett Jeruzsálembe ebből a célból.

2020. 05. 04. 10:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Izraelben ugyanolyan szigorú lezárás érvényesül, mint a legtöbb nyugat-európai országban, a nemzetközi repülőtereken nem állt le teljesen az élet. Továbbra is fogadnak egyes charterjáratokat, magángépeket és teherforgalom is van, ezen repülőgépek egy része pedig holttesteket szállít, olyanok érkeznek ide, akik utolsó kívánságukként azt kérték, Jeruzsálemben helyezzék őket végső nyugalomra. Az izraeli kimutatások szerint február óta 300 ember holtteste érkezett ebből a célból.

A kérésnek alapvetően vallási oka van, az ígéret földjén való végső nyugalom a Messiás eljövetelekor jobb helyzetet jelent, mint az attól távol történt temetkezés. Ez a hiedelem igen erős főleg az Amerikában élő zsidók körében, így külön cégek foglalkoznak azzal, hogy sírhelyet foglaljanak le a tehetős zsidók számára Jeruzsálemben. Sok olyan ember is bebiztosítja magát ebben a tekintetben, aki nem is idős és beteg, de amikor eljön az idő, el fogják vinni a holttestét a szent városba a végső nyugalomra.

A legdrágább megoldás az Olajfák hegyén található temetőben sírhelyet találni, itt több tízezer dollárba is kerülhet az apró parcella bérlése. Ehhez a koronavírus idején hozzáadódik a különböző engedélyek beszerzése, ugyanis holttestet szállítani normális körülmények között is nehézkes és drága. A repülést követően ugyanis el kell szállítani a koporsót a temetőbe, amely szintén költséges és bonyolult művelet, majd a temetést is el kell intézni helyi vállalkozókkal. Az eseményre általában az egész család eljön, ez pedig a jelenlegi helyzetben, mikor minden külföldről érkezett személy kötelezően kéthetes karanténba kerül, szinte lehetetlen feladat. A koronavírus-fertőzés idején ugyanakkor számos temetkezési vállalkozó nem hajlandó az ebben a betegségben elhunyt személyek testét hosszú útra vinni, tartva a fertőzésveszélytől.

A mostani adatok szerint hetente nagyjából száz koporsó érkezik Belgiumból Izraelbe, ahonnan rendszeres teherszállítás folyik, többségük francia származású idős ember, aki ezt kérte a családjától. A rendszer működtetése ugyanakkor nagyfokú érzékenységet is megkövetel, hiszen itt bánatos családokról van szó, akik igyekeznek megfelelni az elhunyt utolsó kívánságának, egyben a vallási törvényeknek is, ez utóbbi pedig azt követeli meg, hogy a lehető leghamarabb megtörténjen a temetés. Akinek van pénze arra, hogy kibéreljen egy magángépet, az megteszi ezt, de a legtöbb család nem ennyire gazdag.

Így sokan a jelenlegi helyzetben ideiglenesen otthon temetik el hozzátartozójukat, hogy a megfelelő időben, a korlátozások végeztével tudják Jeruzsálembe vinni idős szerettük testét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.