Horvátországban újra berobbant a koronavírus

Hiába a kézfertőtlenítő és szájmaszk a horvát tengerparton, ha a fizikai távolságtartás megoldhatatlan.

2020. 08. 21. 18:28
null
Fürdőzés közben lehetetlen betartani a fizikai távolságtartást Fotó: Antonio Bat Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordokat döntöget az új koronavírusos esetek száma Horvátországban – derül ki az ország hivatalos tájékoztató honlapjáról. A nagyjából négymilliós államban 7594 fertőzést regisztráltak, egyetlen nap leforgása alatt 265 új megbetegedést észleltek. Májusban egyszer már úgy tűnt, hogy sikerült megállítani a kórokozó terjedését, ám a turistaszezon megkezdődésével és a szabályok enyhítésével együtt a görbék ismét meredeken emelkedni kezdtek.

Ebben kétségtelenül szerepe lehet a külföldi látogatóknak. A német sajtó a minap például már arról írt, hogy egy dél-horvát üdülőváros, Makarska lehet az új gócpont, miután többen bizonyítottan megfertőződtek azok közül, akik az egyik szórakozóhelyen buliztak. Egy svájci csoport hét tagja közül öten, további hét hamburgi turista és egy osztrák nő és barátai is arról számoltak be, hogy pozitív lett a tesztjük. A Kurier című osztrák lapnak Martina E. arról panaszkodott, tudomása szerint a bár valamennyi pincéréről kiderült, hogy fertőzött. Egyébként most ő is karanténba került, jól érzi magát, bár szaglását és ízlelését elvesztette. Sajtóértesülések szerint a szórakozóhely rendkívül zsúfolt volt, de már lakat alá is került, amit megerősít a Facebook-oldaluk is, bár az okokat nem említik. A német sajtó emlékeztet rá, hogy tavasszal Ausztriában Ischgl síparadicsomában történt hasonló: egy népszerű szórakozóhelyen többen megfertőződhettek, amit aztán széthordhattak Európa-szerte.

Hogy a romló járványhelyzet mennyire riasztja el a turistákat? – Úgy becsülöm, nagyjából 70-80 százalékos kihasználtsággal üzemelhet az az üdülőközpont, ahol mi nyaralunk. Nagyon sok a lengyel, a cseh, a német és persze a magyar – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Ladoniczki Dániel, akit a horvát tengerparton fekvő Zatonban értünk utol. – Az éttermek, a bárok előtt mindenütt vannak kézfertőtlenítők kitéve. A felszolgálók mindegyike visel maszkot, a reggelinél a személyzet még gumikesztyűt is húz. Az üzletekben szintén kötelező a maszkviselés, ezt maradéktalanul be is tartja mindenki – sorolta az óvintézkedéseket. Érzése szerint azonban ezek mégis inkább csak a látszatot szolgálják.

– Hogyan lehet fizikai távolságot tartani a vízi aerobic vagy fürdőzés közben? Vagy az éttermekben, amikor egymás mellett vannak az asztalok? És a turistákon jó, ha tíz emberből egyen van maszk

– fogalmazta meg a kételyeit.

Fürdőzés közben lehetetlen betartani a fizikai távolságtartást
Fotó: Antonio Bat/MTI/EPA

– Akkor miért döntött mégis a horvátországi vakáció mellett? – Én és a családom is egészségesek vagyunk, bízunk benne, hogy ha el is kapjuk a koronavírust, könnyen kiheverjük. Édesapám orvos, ő úgy nevelt minket, hogy influenzajárvány idején sem kaptunk védőoltást. A megfelelő óvintézkedéseket persze betartjuk, de nem rettegünk – magyarázta Ladoniczki Dániel.

A romló statisztikákat látva mindenesetre Ausztria és Szlovénia már vörös zónába sorolta Horvátországot, Németország pedig néhány tartományt. Andrej Plenković horvát miniszterelnök viszont éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy a fertőzési ráta régiónként nagyon eltérő, és a legtöbb új esetet náluk is éppen a külföldről hazatérő fiatal turisták adják.

A szomszédos Szlovéniában is romlik a helyzet

Szlovéniában tizedik napja emelkedik az új fertőzöttek száma, a csütörtöki adat rekordmértékűnek számít a második hullámban. A behurcolt fertőzések többsége a népegészségügyi intézet szerint Horvátországból származik, és a fiatalok körében terjed.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.