Iskolakezdés másképpen

A koronavírus miatt világszerte különleges az idei tanévkezdés. A kapuikat már megnyitott észak-németországi iskolákban felemásak a tapasztalatok, Olaszország minden iskolától ­izolációs szobák berendezését kérte, a brit miniszterelnök a szülők erkölcsi felelősségére figyelmeztet, Lengyelországban és Romániában is készülnek a fertőzésszám esetleges növekedésére.

Judi–Pataky–Szőcs
2020. 08. 26. 6:18
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Rodenbach
Six-year-old Tilda wears her customised face mask and carries her school cone as she enters primary school for the first time after the lockdown due the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Rodenbach, Germany, August 18, 2020. REUTERS/Kai Pfaffenbach - RC2AGI9OGX2W Fotó: Kai Pfaffenbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország: szellőzetlen termek

Európában elsőként az észak-németországi tartományokban csengettek be, a koronavírus miatti aggályok pedig rögtön az elején beigazolódtak. Mindössze öt nappal az új tanév megkezdése után bezártak két iskolát Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartományban, miután egy diák, illetve egy tanár vírustesztje pozitív lett. Több tekintélyes német virológus figyelmeztetett: a szükséges megelőző, illetve ellenőrző intézkedések hiánya rövid időn belül a járvány újabb fellendüléséhez vezethet. Tegnap a Német Tanárszövetség helyi szervezete Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnökének, Armin Laschetnek írt kritikus levelet az eddigi tapasztalatokról. Ebben azt állítják: nem adottak a feltételek a sikeres védekezéshez, egyes intézményekben például hiányoznak a fertőtlenítőszerek. A legnépesebb német tartományban olyan iskolák is vannak, ahol biztonsági okokból hegesztettek az ablakok, így ezeket nem lehet szellőztetésre használni.

Olaszország: személyre szabott padok

A járvány egykori európai gócpontjában különleges járványügyi protokollal készülnek a szeptember 14-i tanévkezdésre. A római kormány augusztus 24. és szeptember 7. között kétmillió koronavírustesztet szállít az óvodáknak, illetve az általános és középiskoláknak, hogy azok mielőbb tesztelni tudják a vírusgyanús eseteket a személyzet soraiban. Minden oktatási intézménynek továbbá be kellett rendeznie egy izolációs szobát, ahol a pozitív eseteket rögtön elkülöníthetik. A kormány arra is ígéretet tett, hogy a megfelelő távolságtartás végett egyszemélyes iskolapadokkal látja el az azokat nélkülöző általános és középiskolákat. Az egyetemeken mindez nehezebben megvalósítható, így a hallgatóknak előzetesen helyet kell foglalniuk a tanteremben, amit csak ötven százalékig tölthetnek fel. Az órákra fizikailag be nem kerülő egyetemisták online követhetik az előadásokat.

Nagy-Britannia: erkölcsi felelősség

A szigetország más-más részein különböző járványügyi szabályokkal kezdődött a tanév. Skóciában két hete becsengettek, ám akadnak olyan oktatási intézmények, amelyek a koronavírus ­miatt máris bezártak: Dundee-ban például nem kevesebb, mint 23 fertőzöttet regisztráltak az egyik iskolában. A skót kormány ezután szigorított a maszkviselési szabályokon: az arc elfedése az iskolai folyosón is kötelező, az öt éven felüli diákoknak pedig maszkot kell viselniük az iskolabuszokon. Wales hasonló korlátozáson gondolkozik. Angliában egyelőre nincs szigorítás, ám kilátásba helyezték, hogy a középiskolák – főleg a jobban fertőzött országrészekben – ne egyszerre nyissák meg a kapuikat. Boris Johnson miniszterelnök tegnap arra kérte a szülőket, hogy ne tartsák otthon a diákokat. Szerinte erkölcsi felelősségük, hogy visszaküldjék gyermekeiket az iskolapadba.

Ausztria: a zöldtől a piros jelzésig

Jelzőrendszert alkalmaznak majd az osztrák iskolák az ősszel kezdődő tanévben. Egy katalógus fogja tartalmazni azt, hogy a különböző jelzések esetén milyen szabályok érvényesek. A jelzőrendszer befolyásolná egyebek mellett, hogy kell-e szájmaszkot viselniük a tanulóknak a bejáratnál vagy a folyosókon, megtarthatják-e a szabadban a testnevelési órákat és az énekórákat. Zöld jelzés esetén például csak a higiéniai óvintézkedéseket kellene betartani, piros jelzés esetén ugyanakkor regionális vagy részleges iskolabezárásokra is sor kerülne.

Lengyelország: nem kötelező a maszk

Visszatér a régi kerékvágásba az oktatás szeptember elsejétől Lengyelországban, az indokolatlanul hiányzó diákok szüleit pénzbüntetéssel sújthatják. – Hagyományos formában, az egészségügyi szabályok betartásával, de szájmaszk kötelező használata nélkül kezdődik szeptemberben az oktatás – mondta korábban Dariusz Piontkowski oktatásügyi miniszter. A helyi járványgócok megjelenésekor az iskolák igazgatói az illetékes hatóságokkal egyeztetve részben vagy teljességgel távoktatásra térhetnek át.

ROMÁNia: biztosan több lesz a fertőzött

Romániában szeptember 14-én indul az új iskolai év. Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke úgy véli, egészen biztosan megnő a koronavírus-fertőzöttek száma az iskolakezdés után. A Maszol.ro erdélyi hírportál által idézett szakember szerint abban az esetben, ha az iskolakezdésig csökkenő tendenciát mutatnak az új fertőzésszámok Romániában, a várható megugrás „elviselhető” lesz az egészségügyi rendszer kapacitása szempontjából. – A gond akkor lesz, ha marad a napi 1200-1400 fölötti új esetszám, és erre jönnek majd rá az iskolakezdés hatására történt megbetegedések – hangsúlyozta Rafila. – Minden diáknak, pedagógusnak és a nem tanügyi személyzetnek egyaránt védőmaszkot kell viselnie az oktatási intézményen belül – jelentette ki egy hétfő esti ­televíziós interjúban Ludovic Orban miniszterelnök. A rendelkezések értelmében abban az osztályban, ahol megjelenik a betegség, tizennégy napra felfüggesztik az oktatást, és járványtani ankétot végeznek. Ha egy iskolában több eset bukkan fel, az egész intézményben felfüggeszthető az oktatás két hétre.

Egyesült Államok: félbe szakadt tanórák

Megadta magát a Zoom az amerikai tanév első napján, megbeszélések és virtuális tanórák ezreit szakítva meg ezzel. Az Egyesült Államok hétfői tanévnyitóján kiderült, milyen sérülékeny lehet a virtuális oktatás a koronavírus-járvány közepette: délutánig elérhetetlenek voltak a webinárok, a vállalat webol­dalán keresztül sem lehetett bejelentkezni. A Zoom vezetése egyelőre nem közölte, hogy mi okozta a leállást. A következő hetekben egyre nagyobb nyomás alatt lesznek a videós megoldásokat kínáló cég szerverei, ahogy diákok millióinak kezdődik meg a tanév, és a munkahelyeken is egyre többen térnek vissza a nyári szabadságokból.

 

Visszaült az iskolapadba Greta Thunberg

Egy év kihagyás után visszatért az iskolapadba Greta Thunberg. A svédek klímaaktivistája minderről a közösségi oldalain számolt be tegnap. Egy az Insta­gram képmegosztóra feltöltött fotón a hátán iskolatáskával, épp biciklivel indul az óráira. – Egyévnyi szünet után újra az iskolában! Nagyon jó érzés! – kommentálta a képet a tinédzser. A skandináv államban a héten ért véget a nyári szünet. Az európai lapok megjegyezték: a koronavírus gyakorlatilag ellehetetlenítette, hogy a Thunberg mögött álló népes diákmozgalom a nyáron tömeges megmozdulásokat szervezzen, így a tinédzser egy ideje már nem hallatott magáról. A politikai aktivizmustól mindenesetre biztosan nem búcsúzik: még múlt héten is a német EU-elnökséget levezénylő Angela Merkel kancellárral tárgyalt az uniós klímacélokról. Ezt megelőzően pedig Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadta őt és ­diáktársait. Thunberg az új biztosi kollégium egyik ülésére is meghívást kapott még márciusban, a pandémia európai berobbanása előtt. A svéd tinédzser nevéhez köthető a Fridays for Future (Péntekek a jövőért) világméretű mozgalom, amely keretében a fiatalok – még a járvány előtt – a saját jövőjükért tüntettek az iskolai órák idején. Thunberget főleg a politikai spektrum balliberális oldalán bálványozzák, így a jobboldalról és konzervatív közéleti szereplőktől az utóbbi időben több alkalommal is megkapta, hogy valóban az iskolapadban lenne a helye. Az egyéves kihagyását Thunberg javarészt azzal töltötte, hogy világszerte lobbizott a szigorúbb klímapolitikáért. (J. T.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.