Ismét erőszakba torkollt a franciaországi tüntetéshullám + képek

Több francia nagyvárosban is demonstráltak Emmanuel Macron „globális biztonsági törvény” névre hallgató törvényjavaslata ellen.

Magyar Nemzet
2020. 12. 12. 19:57
null
Párizs, 2020. december 12. A nemzetbiztonsági törvény tervezett módosítása ellen tüntetõk könnygáz elõl futnak Párizsban 2020. december 12-én. MTI/AP/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét incidensek törtek ki Párizsban a nemzetbiztonsági törvény vitatott passzusa és általában a szociális és szabadságjogok csorbítása elleni újabb tüntetésen. Országszerte több nagyvárosban, köztük Lyonban és Strasbourgban tiltakoztak szombaton, a Le Parisien tudósítása szerint pedig a francia fővárosban is több száz ember vonult utcára.

Már múlt szombaton is tömegek mentek az utcára a vitatott törvény miatt: hetven francia nagyvárosban a belügyminisztérium szerint több mint százezren, a szervezők szerint félmillióan tüntettek. Párizsban a felvonulást múlt szombaton is anarchista rendbontók próbálták megzavarni, az összecsapásokban 98 rendőr megsérült.

A „globális biztonsági törvény” névre hallgató dokumentumot Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Köztársaság Lendületben (RLEM) terjesztette be. A javaslat szerint egy rendőrről készült kép vagy felvétel közzétételét, amellyel „kárt okoznának a rendőr fizikai vagy pszichológiai integritásának”, a hatóságok 45 ezer eurós pénzbírsággal vagy akár egy év szabadságvesztéssel is büntethetik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.