Szándékosan gyújthatták fel a nantes-i katedrálist + videó

Több mint száz tűzoltónak mintegy három óra alatt sikerült megfékezni a nyugat-franciaországi Szent Péter és Szent Pál-székesegyházat pusztító lángokat. A hatóságok bűncselekményként kezelik az ügyet és nyomozást indítanak. A nemrég hazánkban járt konzervatív francia politikus, François-Xavier Bellamy szerint a keresztény örökségünk van veszélyben.

Magyar Nemzet
Forrás: AFP2020. 07. 18. 10:48
null
Nantes, 2020. július 18. Tûzoltók dolgoznak a nyugat-franciaországi Nantes Szent Péter és Szent Pál-székesegyházában 2020. július 18-án. Egyelõre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet az épületben. A székesegyházban 1972-ben komoly tûz volt. Tizenhárom évi restaurálás után 1985-ben adták át a felújított épületet. MTI/AP/Laetitia Notarianni Fotó: Laetitia Notarianni Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szándékos gyújtogatás állhat a nantes-i Szent Péter és Szent Pál-székesegyház szombatra virradóra lángba borulása hátterében. Pierre Sennes nantes-i ügyész a Reuters szerint arról tájékoztatott: egyszerre három helyen csaptak fel a lángok. A tűz az orgonánál gyulladt ki, de másik két gócpontot is találtak a templomhajó jobb és bal oldalán – tette hozzá.

A párizsi Notre-Dame-katedrálisban jelentős károkat okozó 2019-es tűzeset után a nyugat-franciaországi Nantes város XV. században épült Szent Péter és Szent Pál-székesegyház gyulladt ki – írta a francia AFP hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva. A francia tűzoltósághoz 7 óra 44 perckor érkezett az első bejelentés a tűzről: egyes hírforrások szerint a reggeli órákban mintegy hatvan tűzoltó próbálta megakadályozni a lángok továbbterjedését, a regionális France Bleu hírportál ugyanakkor azt írta: 104 tűzoltót mozgósítottak a szakemberek által súlyosnak tartott tűzesethez. A lángokat 10 óra körül sikerült megfékezni, a munkálatok azonban még tartanak. Laurent Ferlay tűzoltótábornok a katedrális állapotáról szólva azt mondta:

Jelentős károk keletkeztek a székesegyház orgonájában, úgy tűnik, megsemmisült. A hangszert tartó boltozatban szintén jelentős károk keletkeztek, a szerkezet nagyon instabil és összeomlással fenyeget.

A tábornok arról is beszélt: a Szent Péter és Szent Pál-székesegyház esetén nem lehet olyan pusztító károkról beszélni, mint a párizsi Notre-Dame kapcsán, a nantes-i katedrális tetőszerkezete például egyáltalán nem sérült meg.

Az új miniszterelnök a helyszínre siet

Délutánra a rendőrség teljesen lezárta a katedrális környékét, a helyszínt több mint száz rendőr biztosítja. A város polgármestere, Johanna Rolland a Le Figaro című francia napilap szerint a helyszínen köszönetet mondott a tűzoltóknak, egyben mérhetetlen szomorúságáról beszélt. Az alig két hete kinevezett francia miniszterelnök, Jean Castex sajtóhírek szerint már ma a helyszínre siet.

Az európai uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozóján tartózkodó Emmanuel Macron sem ment el szó nélkül az esemény mellett. A francia elnök Twitteren azt írta: a Notre-Dame után egy újabb katedrális áll lángokban. Az államfő támogatásáról biztosította a tűzoltókat, akik „minden kockázatot vállalnak, hogy megmentsék ezt a gótikus drágakövet a hercegek városában”.

Keresztény örökségünk veszélyben van

A nemrég Magyarországon járt François-Xavier Bellamy, a francia Republikánusok (LR) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a Twitteren fejezte ki aggodalmát a katedrális miatt. Az Európai Néppárt (EPP) politikusa azt írta: szívszorító képek érkeznek Nantes-ból.

– A történelem megismétlődik. Remélhetőleg a tűzoltóknak sikerül megőrizni ezt a kincset, hiszen a kezükben van Franciaország lelkének egy kis darabja. Az új tűzeset emlékeztet arra, hogy örökségünk mindenhol meggyengült és fenyegetve van.

A székesegyház nem először kapott lángra. A Twitteren több felhasználó is emlékeztetett, hogy 2015-ben is – ismeretlen okokból – kigyulladt az épület.

A füstölgő katedrálisról Marine Le Pen bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés nevű pártjának egyik képviselője, Jean Messiha is tett közzé videót a mikroblogon. A politikus megköszönte a tűzoltók áldozatkész munkáját, majd – némi iróniával – azt írta: ahogy a párizsi Notre-Dame-székesegyház esetében, itt is teljes tilalom alatt áll a tűz eredetének megkérdőjelezése. „Még mindig baleset” – zárta sorait Messiha.

A Notre-Dame 2024-ben nyerheti vissza eredeti formáját

Hosszú huzavona után Emmanuel Macron francia államfő július elején rábólintott arra, hogy a 2019. április 15-én leégett párizsi Notre-Dame-katedrálist az eredeti formájában állítsák helyre. Mint azt a Magyar Nemzet is megírta: Emmanuel Macron a tűzvész utáni napokban felvetette azt a lehetőséget, hogy nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a leomlott huszártorony újjáépítésére, és az alapján döntik el, hogy „az eredeti másolatát építik meg, vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség”. A nemzetközi felháborodás hatására azonban végül az államfő „magáévá tette azt a meggyőződést”, hogy eredeti formájában történjen a helyreállítás. A tervek szerint az idén stabilizálják a boltozatot, ezt követően a helyreállítás 2021-ben kezdődhet el, és 2024 tavaszán nyithatna újra a katedrális.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.