Jobbközép erők az új olasz kormányban

Mario Draghi bemutatta szakértői kormányát, melyben jelentős szerephez jutnak a jobbközép erők.

2021. 02. 12. 21:06
MATTARELLA, Sergio; DRAGHI, Mario
Róma, 2021. február 3. Mario Draghi, az Európai Központi Bank volt elnöke sajtótájékoztatót tart a római Quirinale elnöki palotában 2021. február 3-án, miután Sergio Mattarella olasz államfõ felkérte õt egy szakértõi kormány megalakításra. Olaszországban január közepén robbant ki a kormányválság, és a többség egyben tartására irányuló egyeztetések kudarcba fulladtak. MTI/AP/Alessandra Tarantino Fotó: Alessandra Tarantino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank volt elnöke péntek este a Quirinale palotában megjelent Sergio Mattarella köztársasági elnök előtt és bemutatta a politikusokból és szakértőkből álló új olasz kormány minisztereinek kiválasztását.

Jelentős szerephez juthattak a jobbközép erők. Három minisztériumot kapott a Liga, hármat a Hajrá Olaszország.

A balközép Demokrata Pártot három minisztérium vezetésével bízott meg az új kormányfő. Az Ötcsillag Mozgalom négy minisztériumot, a baloldali Élő Itália egy tárcát, a Szabadok és Egyenlők egy minisztériumot vezethetnek.

Nyolc szakértő vesz részt az ország újraindításában. Luigi di Maio megtarthatta a külügyminiszteri pozícióját, Luciana Lamorgese a belügyminisztériumot. Giancarlo Giorgietti a Liga második tagja, Matteo Salvini jobbkeze vezetheti a gazdasági fejlesztésért felelős minisztériumot. Az ünnepélyes eskütételre szombat délben kerül sor. Az új kormány tagjainak bizalmi szavazására kedden az alsóházban, majd szerdán a képviselőházban várható.

Giorgia Meloni az Olasz Testvérek párt elnöke a kompromisszumok kormányának nevezte az új kabinetet.

„Készen állunk az ország újraindítására”

– jegyezte meg ünnepélyesen Twitter-bejegyzésében Matteo Salvini a Liga elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.