Jordánia 2,4 milliárd dolláros támogatást kér a menekültek ellátására

Az ország 1,3 millió szíriainak ad otthont. Több segítséget szeretnének Európától.

MTI
2021. 02. 24. 19:41
Syrians refugees wait to register their names to go back to their homeland in Al-Zaatari
Syrians refugees wait to register their names to go back to their homeland at Al Zaatari refugee camp in the Jordanian city of Mafraq, near the border with Syria, November 1, 2015. REUTERS/ Muhammad Hamed - RTX1U8G9 Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jordánia szerdán 2,4 milliárd dolláros támogatást kért az európai országok nagyköveteitől ahhoz a programjához, amelynek célja a közel-keleti országban élő 1,3 millió szíriai menekült ellátása. A tervezésért és nemzetközi együttműködésért felelős jordániai minisztérium közleménye szerint Nasszer Sraideh tárcavezető számos európai ország nagykövetével folytatott megbeszélést, akiktől segítséget kért az idei terv megvalósításához. A minisztérium reményének adott hangot, hogy az említett összeget már az EU kétnapos – március 29-én és 30-án tartandó – nemzetközi donorkonferenciáján megkaphatják.

Szíriai menekült nő gázpalackot cipel a jordániai Al Azraq melletti táborban
Fotó: Reuters

A koronavírus-járványból eredő kihívásokkal szembeni fellépésen kívül a terv kiterjed az oktatásra, az egészségügyi ágazatra, a lakásügyre, a szociális védelemre, a tisztálkodási szolgáltatásokra és a gazdasági szerepvállalásra is. A járvány tavaly márciusi kezdete óta a jordániai kormány biztosította, hogy a szíriai menekültek hozzáférhessenek az összes egészségügyi szolgáltatáshoz, sőt a koronavírus elleni védőoltásokhoz is, amit a nemzetközi szervezetek és civil szervezetek üdvözöltek. A múlt héten pedig felavatták a világ első olyan oltóközpontját, amely menekültek számára teszi lehetővé a koronavírus elleni védőoltást.

Jordánia egyike azon államoknak, amelyek a legtöbb, a szíriai polgárháború elől elmenekült embernek adnak otthont. A hásemita királyság állítása szerint 1,3 millió szíriai menekültnek biztosít menedéket, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága azonban ennek felére becsüli az országban élő szíriai menekültek számát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.