Kártalan mellékhatás: világszerte csökkent a bűnözés

Kevesebb lehetőségük adódik a bűnözőknek. A betörők hiába várnak arra, hogy az emberek elhagyják a házukat.

2020. 04. 12. 15:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drasztikusan csökkent világszerte a bűnözés a koronavírus-járvány következtében bevezetett kijárási korlátozások hatására. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a bűnözés amerikai fellegvárának tekintett Chicagóban 42 százalékkal kevesebb embert vettek őrizetbe kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt az egy évvel ezelőtti adathoz képest. – A dílerek kénytelenek kivárni a gazdasági visszaesés végét – olvasható a cikkben. Los Angelesben 30 százalékkal csökkent a bűnözés március közepe óta, New Yorkban márciusban pedig 12 százalékkal februárhoz képest. – Kevesebb lehetőségük adódik a bűnözőknek. A betörők hiába várnak arra, hogy az emberek elhagyják a házukat – közölte Joe Giacalone, büntetőjoggal foglalkozó professzor az AP-vel.

Javul a helyzet Latin-Amerikában is. Salvadorban „mindössze” napi két gyilkosságot jegyeztek fel a hatóságok márciusban, miközben februárban még négy volt a naponta elkövetett emberölések száma. Kolumbiában 91 embert gyilkoltak meg március utolsó előtti hetében, egy évvel ezelőtt 206 esetet regisztráltak. Drasztikusan csökkent a dél-amerikai országban az egy héten belül elkövetett súlyos testi sértések száma – 2046-ról 283-ra –, illetve a lopások száma is – 5045-ről 486-ra. Argentína fővárosában, Buenos Airesben 90 százalékkal, a napi 225-ről 30-ra esett vissza az utcai lopások száma – írja a The New York Times. – Minél szigorúbb a korlátozás, annál valószínűtlenebb, hogy egy idegen bűncselekményt követ el a sérelmünkre – nyilatkozta az amerikai lapnak Alejandro Hope mexikói biztonságpolitikai szakértő. Eközben a rendkívül rossz bűnözési statisztikákkal küszködő Dél-afrikai Köztársaságban 700-ről 101-re csökkent a nemi erőszak áldozatainak száma, a gyilkosságoké 326-ról 94-re.

Európában is visszavonulót fújtak a bűnözők. A statisztikák szerint márciusban Franciaországban 45 százalékkal csökkent a bűnözés. A brit rendőrség szombati közlése szerint országszerte 21 százalékkal esett a bűncselekmények száma az elmúlt négy hét során. Olaszországban március eleje és vége között 64 százalékkal csökkent a betörések száma. Virginia Raggi római főpolgármester a járványhelyzet egyetlen előnyének a római utcákat korábban örökösen ellepő szeméthegyek eltűnését, valamint a bűnözés visszaesését nevezte. Spanyolországban szintén a felére zuhant a bűncselekmények száma: a lopások száma 67, a szexuális bűncselekményeké 69 százalékkal, a betöréseké 72-vel esett vissza 2019-hez képest. Sajtóbeszámolók szerint a németországi tartományok közül Alsó-Szászországban március végén a felére csökkent a betörések, 90 százalékkal az utcai lopások és 45 százalékkal a súlyos testi sértések száma az egy évvel ezelőtti adathoz képest. – Ilyesmire korábban nem volt példa Alsó-Szászország történetében – nyilatkozta Boris Pistorius tartományi belügyminiszter.

Mint arról a Mediaworks központi szerkesztősége korábban beszámolt: Magyarországon is jelentősen csökkent a bűnözés az első negyedévben a koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt. A rendőrségi statisztikák szerint a veszélyhelyzet kihirdetését követően, a 2020. március 11. és 31. közötti időszakban 6779 bűncselekmény történt, ez 40,6 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakához képest. A testi sértések száma 21,9 százalékkal, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények terjesztői magatartásainak száma 86-ról 44-re, a lopások száma 35,9 százalékkal, a rablások száma 47-ről 29-re csökkent.

Nem lehetnek azonban teljesen elégedettek a világ rendfenntartó szervei, mert gyakrabban kellett kihívni a rendőröket családon belüli, gyakran erőszakba torkolló veszekedések miatt, illetve társasházi szomszédok közötti viták rendezésére – írja a Forbes amerikai üzleti magazin.

A texasi Houston városában például 10 százalékkal növekedett a súlyos testi sértések száma, ezeknek az eseteknek a fele családon belüli erőszaknak minősült. Berlinben ugyancsak 10 százalékkal, Brazíliában országszerte 9 százalékkal nőtt a családon belüli erőszak áldozatainak a száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.