Kijárási tilalom helyett az emberi kapcsolatokat korlátozza Németország

Hétfőtől egész Németország területére kiterjesztik azokat az óvintézkedéseket, amelyek eddig a koronavírus által legsúlyosabban érintett tartományokban voltak érvényben.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 03. 22. 19:19
MERKEL, Angela
Berlin, 2020. március 12. Angela Merkel német kancellár a tartományi kormányfõkkel folytatott megbeszélést követõ sajtótájékoztatón Berlinben 2020. március 12-én. Merkel szerint a lehetõ legnagyobb mértékben csökkenteni kell az emberek közötti érintkezést a koronavírus-járvány fékezéséhez. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A V4 Agency beszámolója szerint hétfőtől egész Németország területére kiterjesztik azokat az óvintézkedéseket, amelyek eddig a koronavírus által legsúlyosabban érintett tartományokban, Észak-Rajna-Vesztfáliában, Bajorországban, Rajna-Pfalzban és a Saar-vidéken voltak érvényben. Ezt Angela Merkel német kancellár jelentette be vasárnap délután, a tartományi vezetőkkel tartott videókonferenciás egyeztetést követően a német közszolgálati ZDF televízióban.

A német kormány a sokak által követelt kijárási tilalom helyett egyelőre érintkezési tilalmat vezet be. A kilencpontos akcióterv részeként hétfőtől két hétig nem nyithatnak ki az olyan szolgáltatók – például fodrászat, szolárium, masszázsszalon, tetoválóstúdió –, ahol elkerülhetetlen a fizikai kapcsolat az emberek között. Egy háztartásból legfeljebb két személy tartózkodhat egy időben az utcán vagy más közterületen, és két személy között legalább 1,5 méteres távolságot kell tartani. Ugyanakkor a munkába járásra, a napi bevásárlásra és a közparkokban végzett testedzésre nem vonatkozik a tiltás, mondta Angela Merkel. A csoportos események tartása azonban szigorúan tilos, ennek betartását a rendőrség fogja ellenőrizni, hangsúlyozta a német kancellár.

Angela Merkel hozzátette: a felsorolt intézkedések immár nem ajánlások, hanem szabályok, amelyeknek megszegőit a rendőrség akár 25 ezer euróra is büntetheti. Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke üdvözölte a kancellár bejelentését. „Nem a lakás elhagyása jelenti a veszélyt, hanem a szoros társadalmi kapcsolatok. Ezért az emberek közötti kapcsolattartás tilalma a megfelelő eszköz a fertőzéslánc megszakítására”, jelentette ki Laschet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.