Korai volt az öröm az amerikai–orosz viszony rendezésére

Joe Biden szankciókat vezetett be Moszkva ellen és orosz diplomatákat is kiutasított az országból.

Munkatársunktól
2021. 04. 15. 17:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kérészéletűnek bizonyult a remény, hogy Joe Biden és Vlagyimir Putyin keddi telefonbeszélgetését követően valamelyest rendeződhet az amerikai–orosz viszony.

Alig két napra rá ugyanis a demokrata amerikai elnök ismét barátságosnak egyáltalán nem mondható lépést tett: újabb pénzügyi szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben, és kiutasított tíz orosz diplomatát, büntetésképpen, amiért vádjai szerint Moszkva kibertámadásokat indított amerikai célpontok ellen, és megpróbált beavatkozni a választásokba.

Washington gyanúja szerint orosz hackerek állnak azon tavalyi kibertámadás mögött, amelynek során több mint 18 ezer kormányzati számítógéphez fértek hozzá, a demokraták pedig már a 2016-os választási vereség óta folyamatosan napirenden tartják az orosz beavatkozást. Moszkva mindvégig tagadta a vádakat, a döntés után az orosz külügyi tárca haladéktalanul bekérette a moszkvai amerikai nagykövetet, azt ígérve, hogy a megbeszélés garantáltan nehéz lesz számára.

Az időzítés aligha véletlen, pedig miután Joe Biden kedden felvetette, hogy a következő hónapokban egy harmadik országban találkozna az orosz államfővel, már mindenki azt találgatta, hogy mikor és hol kerülhet sor a találkozóra. Szervezőnek bejelentkezett már Finnország, tegnap pedig Ausztria is. Ugyanakkor a Kreml igyekezett lehűteni a kedélyeket, világossá téve, hogy rövid határidővel, a következő hetekben biztosan nem lehet lebonyolítani a csúcstalálkozót, a kérdés még csak a tanulmányozás szakaszában jár. Ez csak a kétoldalú egyeztetésre vonatkozik, a jövő hétre tervezett, videókonferencia formájában tartott klíma-csúcstalálkozóra nem, amelyre mindkét fél hivatalos, bár a történtek után erősen kérdéses az orosz részvételi szándék. Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője előzetesen annyit mondott, a szankciók biztosan nem segítik a találkozó létrejöttét, de a kérdésben a két elnöknek kell döntenie.

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő között ismét feszültebb lett a viszony

Lett volna mit megbeszélni, a két ország viszonya az utóbbi időben elég feszült, különösen mióta az újonnan megválasztott amerikai elnök egy interjúban úgy vélte, Vlagyimir Putyin gyilkos, az oroszok pedig komoly csapatösszevonásokat végeznek az ukrán határ közelében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.