Lakatlan falu a határon

Az úzvölgyi katonatemető létezése az 1917-es létesítésétől egészen 2019 márciusáig a románok számára egyáltalán nem volt lényeges, csak idén tavasszal vált fontossá.

2019. 06. 09. 7:42
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykori magyar–román határvidék – minthogy a Kárpátok vonulatán húzódik – nem könnyű terep, és ennek megfelelően nem is élnek sokan a bércek közelében.

Az úzvölgyi katonatemető melletti település, Úzvölgye ma lakatlan, de soha nem volt nagyobb egy aprócska határfalunál. Jelentőségét a katonai szempontból fontos Mátyás király- erőd adta, amely 1944 nyarának végén megpróbálta feltartóztatni a román átállást követően a szovjet támadást, sikertelenül.

A mai politikai viszonyok eredményeként Úzvölgye nem határfalu, hanem Románia közepén található, de közigazgatásilag Hargita megyében, teljesen a bákói határnál. A lakatlan falu és a katonatemető hivatalosan a legközelebbi Hargita megyei nagyobb település, Csíkszentmárton igazgatása alá tartozik. A szomszédos Bákó megyében található a túlnyomó részt románok lakta Dormánfalva (Darmanesti), amely az elmúlt év során fedezte fel magának az elsősorban az első világháborúban harcolt 10. miskolci gyalogezred, majd a második világháborús székely 11. hadosztály elesett hőseinek végső nyughelyét jelentő temetőt. Minthogy a szovjetek 1944. augusztus 26-án támadtak rá a magyar határőrségre, ezen a napon hajtanak fejet minden évben a hősök előtt a magyarok.

A temetőt magyar állami támogatással rendbe hozták, s 1994-ben egy második világháborús emlékhelyet is létrehoztak ott. A temető létezése az 1917-es létesítésétől egészen 2019 márciusáig a románok számára egyáltalán nem volt lényeges, csak idén tavasszal vált fontossá, hogy a száz éve a magyar katonáknak emléket állító nyughely „nemzetközi” katonatemető legyen, így ott emlékezzenek meg a román katonákról, akiknek a részvételének bizonyítása az úzvölgyi harcokban egyelőre hadtörténészi feladat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.