Megvan a lengyel elnökválasztás hivatalos eredménye

Andrzej Duda jelenlegi államfő a szavazatok 43,5 százalékával megnyerte a lengyel elnökválasztás első fordulóját a kedden közölt hivatalos végeredmények szerint. A második fordulóban Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesterrel, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltjével mérkőzik meg, aki a voksok 30,46 százalékát szerezte meg.

Forrás: MTI2020. 06. 30. 8:31
DUDA, Andrzej; TRZASKOWSKI, Rafal
A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda köszönti támogatóit a Kwidzynben tartott kampányrendezvényén 2020. június 29-én. Fotó: Adam Warzawa Forrás: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos választási bizottság (PKW) által közölt végeredmények szerint 64,51 százalékos volt a részvételi arány, ami a harmadik legmagasabb eredmény az 1989-es rendszerváltás óta tartott választásokon. A végeredmények és a vasárnap este közölt exit poll felmérések között minimális az eltérés. Duda 13 lengyelországi vajdaságban győzött, Trzaskowski pedig háromban.

A harmadik a függetlenként induló Szymon Hołownia lett 13,87 százalékos eredménnyel. Az összesen 11 induló jelölt közül jelentősebb eredményt még a radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak ért el, a voksok 6,78 százalékát szerezte meg. A Lengyel Parasztpárt elnöke, Władysław-Kosiniak-Kamysz 2,36 százalékos, Robert Biedroń melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő pedig 2,22 százalékos eredménnyel végzett.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda köszönti támogatóit a Kwidzynben tartott kampányrendezvényén 2020. június 29-én.
Fotó: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa

Mivel a jelöltek egyike sem szerezte meg a voksok több mint felét, július 12-én második fordulót kell tartani. Elemzők szerint szoros lesz a küzdelem, a felmérések szerint Dudának hajszálnyi fölénye van Trzaskowskival szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.