London továbbra is fontos partner

A brexit után külföldi kormányfőként másodikként, az ír után Magyarország miniszterelnökét fogadta Boris Johnson.

2021. 05. 28. 21:23
ORBÁN Viktor; JOHNSON, Boris
London, 2021. május 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott Boris Johnson brit kormányfő (b) fogadja magyar hivatali partnerét Orbán Viktorta londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 előtt 2021. május 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig fél évvel a brexit teljes körű életbe lépése után közel egyórás találkozón egyeztetett az új korszak együttműködési lehetőségeiről Orbán Viktor magyar és Boris Johnson brit miniszterelnök. A látogatást nagy sajtóérdeklődés övezte, így a delegációt számos újságíró és televíziós stáb várta a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt. A magyar kormányfő konvoja a miniszterelnöki rezidenciával szemközti külügyminisztérium parkolójában állt meg, így a kormányfő gyalog sétált át az ikonikus fekete ajtóhoz, ahol már várta vendéglátója.

Az ilyenkor szokásos kézfogás után már a kameráktól távol folytatódott a találkozó, amelyhez röviddel később Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is csatlakozott. A tárcavezető korábban az Eximbank kockázati tőkealapja által is finanszírozott Nanushka magyar divatház legújabb boltját nyitotta meg, London egyik legelegánsabb negyedé­ben, a Mayfair kerületben. A csúcstalálkozó után Orbán Viktor angolul tájékoztatta az újságírókat a tárgyaláson elhangzottakról, amelynek témájáról előzőleg csak nagyon keveset lehetett tudni.

Mint elmondta, Boris Johnsonhoz fűződő baráti viszonya akkortól ered, amikor a brit politikus még külügyminiszter volt, az Egyesült Királyság pedig az Európai Unió tagja.

Most viszont – egyrészt a brexit, másrészt a Covid–19-járvány miatt – új korszak kezdődött, amelyben meg kell találni az együttműködési lehetőségeket, méghozzá nemcsak Magyarországgal, hanem egész Közép-Európával, azon belül is a visegrádi országokkal. A kétoldalú kapcsolatokról szólva az energetikai és a védelmi ipart emelte ki. Mint mondta, Magyarország hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötött a Shell energiaipari céggel, amely az első nem orosz érdekeltségű partnere a gázpiacon, és ez csökkenti az ország energia-kiszolgáltatottságát. A védelmi ipar pedig a kutatás és a gyártás terén kínál együttműködési lehetőségeket.

A Magyar Nemzet kérdésére a miniszterelnök elmondta, hogy bár mindkét országban kiemelkedő az átoltottság, a britek nagyon óvatosak, és egyelőre nincs lehetőség a karanténmentes beutazásra. – Ez a szigetországon múlik – monda Orbán Viktor, de hozzátette, hogy remélhetőleg születik majd egy olyan kétoldalú megállapodás, amely azoknak, akiknek van védettségi igazolványuk, lehetővé teszi a szabad utazást. – De ezt a megállapodást majd a külügyminiszternek kell megkötnie

– fűzte hozzá.

A BBC brit közszolgálati csatorna tudósítója arról kérdezte Orbán Viktort, hogy Boris Johnson felvetette-e a magyarországi emberi jogok, a sajtószabadság és a jogállamiság kérdését. A magyar miniszterelnök a válaszában elmondta, hogy valóban beszéltek ezekről a kérdésekről, és tájékoztatta vendéglátóját, hogy Magyarország nyugati típusú demokrácia, ahol ugyanolyan szabadságjogok érvényesülnek, mint az Egyesült Királyságban. A tudósító azonban úgy vélte, hogy a sajtó kevésbé szabad Magyarországon, mint a szigetországban – ezt azonban a magyar miniszterelnök visszautasította.

Mint mondta, az újságárusoknál legalább egy tucat kormányellenes lap kapható.

A tudósító a kormányfő bevándorlásellenességét is számon kérte, amire Orbán Viktor elismerte: Magyarország valóban nem támogatja a migránsok befogadását. Hozzáfűzte: ehhez azt is meg kell érteni, hogy a migráció kérdése egészen mást jelent egy globális nagyhatalom és Közép-Európa kontextusában.

A szintén Londonba látogató Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Magyar Nemzetnek elmondta: a miniszterelnök a délután folyamán találkozott azokkal a magyar diákokkal is, akik Stipendium Peregrinum-ösztöndíjjal tanulnak brit egyetemeken. Ez a teljes egészében a magyar kormány által finanszírozott ösztöndíj a kiemelkedő tehetségű magyar diákoknak finanszírozza a külföldi egyetemen való tanulást. A tavaly indult ösztöndíj rendkívül sikeresnek bizonyult, és idén júniusban újabb támogatásokra lehet pályázni. Novák Katalin elmondta, hogy hosszú távon is szeretnének kapcsolatban maradni ezekkel diákokkal, hogy megszerzett tudásukat Magyarországon is kamatoztathassák. Ennek a kapcsolattartásnak a része a miniszterelnökkel való londoni találkozó is.

Ahogyan arra a The Guardian brit lap felhívta a figyelmet: Orbán Viktor az ír miniszterelnök után a második európai vezető a brexit óta, akit Boris Johnson fogadott Londonban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.