Lövöldözés volt a bécsi zsinagógánál, legkevesebb négy ember meghalt

Ismeretlen fegyveresek Kalasnyikov-gépfegyverrel terrortámadást intéztek a bécsi Schwedenplatz közelében, egyes feltételezések szerint a közelben található zsinagóga ellen. A rendőrség lezárta a környéket. Négy elkövetőt őrizetbe vettek, zajlik a hajtóvadászat egy ötödik ellen.

Magyar Nemzet
2020. 11. 02. 21:16
Police blocks a street near Schwedenplatz square after a shooting in Vienna
Police blocks a street near Schwedenplatz square after a shooting in Vienna, Austria November 2, 2020. REUTERS/Leonhard Foeger - RC28VJ9TKAGR Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oe24.TV jelentése szerint hétfőn este röviddel 20 óra után ismeretlen fegyveresek Kalasnyikovval terrortámadást intéztek a Schwedenplatz közelében, összesen hat helyszínen lövöldöztek, egyes feltételezések szerint a Seitenstettengasse utcán található zsinagógába is be akartak hatolni. A televízió képein az emberek pánikban menekültek, bezárkóztak a környékbeli vendéglőkbe. Az osztrák zsinagóga vezetője úgy nyilatkozott: nem egyértelmű, hogy a zsinagóga volt-e a célpont. Sebastian Kurz osztrák kancellár a Twitteren azt írta:

Örülünk, hogy a rendőreink el tudták fogni az elkövetőket. Soha nem engedjük, hogy a terroristák megfélemlítsenek minket, határozottan és minden eszközzel harcolni fogunk az effajta támadások ellen (...) az osztrák rendőrség határozott lépéseket fog tenni a szörnyű terrortámadás elkövetői ellen.

Korábban Karl Nehammer osztrák belügyminiszter is terrortámadásként utalt az eseményekre.

Osztrák hírbeszámolók szerint legalább négy civil áldozata volt a támadásnak, hétfő este 15 sérültet szállítottak kórházba. Életét vesztette egy rendőr is, akit a merénylők agyonlőttek. Az oe24 televízió képein látni, hogy egy rendőr életét vesztette.

Túszakció a Mariahilfestrassén

A fegyveresek közül a rendőrség már négyet elfogott. A támadók mind ugyanolyan fehér uniformist viseltek, ami szervezett merényletre utal. A hatóságok a már elfogott támadókat levetkőztették.

Meg nem erősített sajtójelentések szerint a Mariahilferstrassén a támadók több túszt ejtettek foglyul, Twitter-beszámolók szerint a fegyveresek része egy hotelban vagy egy étteremben zárkózott el több emberrel. A rendőrség különleges egységeit is bevetették a belvárosban. A lakosságtól azt kérték, ne hagyják el otthonaikat, és ne posztoljanak a közösségi médiában meg nem erősített információkat, illetve fotókat és videókat.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.