Ma nagy erőpróbát tartanak Romániában

A „román Momentum”, vagyis az USR jelöltjeinek támogatására buzdított pénteken Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

null
Csíkszereda, 2020. szeptember 27. Választópolgár szavaz Csíkszereda 21-es szavazókörzetében 2020 szeptember 27-én. Romániában ezen a napon tartják az önkormányzati választásokat, amelyen polgármestereket, helyi tanácsosokat, megyei elnököt és megyei tanácsosokat választanak a következõ 4 évre. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási energiát fordítottak a pártok a vasárnapi helyhatósági választást megelőző kampányra Romániában. A mostani megméretés ugyanis fontos erőpróba a decemberi voksolásra, amikor már a parlament összetétele lesz a tét. Bukarestben szoros eredmény vár­ható Gabriela Firea szociáldemokrata főpolgármester, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közös jelöltje, Nicuşor Dan között. Országos szinten a PNL előretörése várható. A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) kiemelten fontos helyszín Marosvásárhely, ahol húsz év után lehet ismét magyar polgármester Soós Zoltán személyében.

– Romániában van mintegy 220-225 olyan önkormányzat, amelyet az elmúlt harminc év szavazási szoká­sait ismerve egyfordulós polgármester-választással meg lehet nyerni. Ebből ma kétszáz a mi polgármesterünk, 15 a Magyar Polgári Párté. Bár nem olyan éles, mint a parlamenti választáson, az etnikai szavazás ezúttal is megmarad. Az a célunk, hogy megőrizzük a kétszáz mandátumot

– mondta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az erdélyi Krónika című napilapnak.

A magyar kormány a magyar pártok mellett

A magyar kormány több képviselőjének támogató állásfoglalásával kapcsolatban az RMDSZ vezetője kiemelte, hogy Magyarország kormánya évek óta következetes ebben a kérdésben, egy tisztességes partneri viszonyról van szó. Pénteken a „román Momentum”, vagyis az USR jelöltjeinek támogatására buzdított videóüzenetében Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. A Krónika beszámolója szerint a videó az USR Bihar megyei szervezetének Facebook-oldalán jelent meg fizetett hirdetésként. 2019 novemberében Erdélyben felháborodást keltett, hogy a Momentum a romániai államfőválasztási kampányban nem Kelemen Hunor, hanem az USR-es Dan Barna támogatására biztatta a szavazókat.

Fontos indikátor a mai voksolás

– A még mindig erősen központosított Romániában a helyhatósági választás elsősorban a parlamenti választás előszobája, előkészítője

– mondta a Magyar Nemzetnek Pászkán Zsolt politikai elemző. A várható eredményekkel kapcsolatban a Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője szerint sok függ attól, milyen mértékben változik a részvételi hajlandóság, ez pedig a járványhelyzet miatt kiszámíthatatlan. – Amennyiben a PNL–USR-szövetség nem tudja megszerezni a bukaresti főpolgármesteri tisztséget, az országos jelentőségű kudarcként hathat majd e két párt megítélésére. A PSD számára pedig elsősorban a belső káosz leküzdésében segítheti a jelenlegi vezetést, és esélyt adhat az eljelentéktelenedés, a másodvonalbeli kategóriába kerülés elkerülésére – vázolta a helyzetet Pászkán Zsolt.

Az erdélyi magyar–magyar versengés kapcsán a szakértő emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi „frontvárosokban”, Marosvásárhelyen, illetve Szatmárnémetiben az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt nem indított magyar ellenjelölteket az RMDSZ-szel szemben a polgármesteri tisztségért. A magyar pártok közötti szokásos székelyföldi verseny mellett az elemző egy viszonylag újsütetű magyar–román összecsapásra hívta fel a figyelmet. Pászkán Zsolt szerint az USR a politikai – és távlatilag akár etnikai – asszimilációra nyitott, „progresszív” magyar fiatalokat és nagyvárosi értelmiségieket célozza meg, az „européer” közösségbe történő betagosítást ígérve a közösségi érdekek elfelejtéséért cserébe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.