Maffiaérdekek is állnak a bevándorlás mögött

Brutális módszereit is magával hozta Olaszországba a nigériai maffia, amely – az olasz maffiával karöltve – az illegális bevándorlók Európába csábításának egyik legnagyobb haszonélvezője. Az afrikai bűnszervezetek azonban nem csak a kontinens déli részén építették ki a migránsok megfélemlítésén és kizsákmányolásán alapuló rendszerüket. Az embercsempészetből, kábítószer-kereskedelemből és prostitúcióból eurómilliókat bezsebelő hálózatok Svédországban is megvetették lábukat.

2019. 11. 03. 18:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Olaszországban tevékenykedő nigériai maffia olyan, mint egy ezerkarú polip, amely döntő szerepet játszik a dél-európai országba irányuló migránsáradat fokozásában. Az olasz maffia nemzetközi kábítószer-terjesztő hálózatának segítségével ugyanis megszervezik az afrikaiak Európába csempészését – ezt még a nyáron írta a The Washington Post az Olaszországot behálózó bűnszervezetekről, de a helyzet csak még jobban elmérgesedett az amerikai napilap tényfeltáró riportja óta.

Erre lehet következtetni abból, hogy Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter a parlament maffiaellenes bizottságának meghallgatásán a minap elismerte: noha a maffiaszervezetek kiterjedt átalakításokat hajtottak végre, ettől csak kifinomultabbak lettek, és ugyanúgy utat találnak az összes fontos gazdasági ágazatba, hogy tisztára mossák felhalmozott pénzüket. Noha Giuseppe Conte kormányának migrációért is felelős minisztere a parlamentben felszólalva nem tért ki az olasz és a nigériai hálózatok szimbiózisára, a szervezetek együttműködése régóta ismert a politikusok előtt.

A Vox News olasz portál a hét végén azt írta: a nigériai kormány már évekkel ezelőtt figyelmeztetett, hogy a helyi bűnbandák „uszályokon szállítják katonáikat Európába”, de a 2013-ban hatalomra került Demokrata Párt (PD) nem sokat törődött az intéssel.

A portál szerint azóta csaknem százezer fő jutott be Olaszországba, holott a PD kormányzása előtt a nigériaiak nem voltak az első tíz kibocsátó ország között. A bűnszervezetek a menekültválság fokozásában is érdekeltek, a Lampedusára érkező bevándorlókat futárként alkalmazzák, akikkel kokainos zacskókat nyeletnek le, majd velük juttatják célba a drogot, nyilatkozta a portálnak egy illetékes. A folyamat az olasz és a nigériai maffia összehangoltságán alapul. Utóbbiak soraiban a két legismertebb banda az Eiye és a Maphite, amelyeknek az a feladatuk, hogy az országba csempésszék a bevándorlókat.

Afrikai fiatalok Catania utcáin. Összefonódtak
Fotó: Reuters

A regisztrációs központokban pedig már az olaszok veszik át az ügyintézést, így mindkét hálózat óriási profitot képes termelni. A The Guardian brit lap azt írta, a nigériaiak teljes apparátust építettek ki az illegális bevándorlók megfélemlítésére és irányítására, ezzel kényszerítve őket arra, hogy kábítószer-kereskedőkként, rabszolgaként vagy prostituáltként szolgáljanak.

A szigorú, hierarchikus szervezet egyébként Észak-Európában is kezdi megvetni a lábát. A napokban több svéd lap is beszámolt a rendőrségi figyelmeztetésről, amely szerint az okkult rituálékról és kínzásokról ismert Black Axe nevű nigériai szervezet már Uppsalában is kezdi megvetni a lábát, Malmőben, Stockholmban és Göteborgban pedig régóta ismert a jelenlétük.

Afrikai migránsok a szicíliai Cataniában. A bűnszervezetek tárt karokkal várják őket
Fotó: Havran Zoltán

A hét végén eközben a dél-olaszországi Tarantóban kapott kikötési engedélyt az Alan Kurdi német civil hajó, fedélzetén 88 bevándorlóval. A jobboldali Liga helyi szervezete bejelentette, migránsellenes tüntetést hirdetett a kikötőbe.

Egységes fellépésre van szükség

– Az embercsempészet irányítói mindig megtalálják a korrumpálható hivatalnokokat, a migrációt ezért csak egységes európai fellépés állíthatja meg – mondta Nógrádi György az M1 aktuális csatornán, szombaton. A biztonságpolitikai szakértő szerint a háború sújtotta országokból érkezők személyazonosságát nem lehet teljes körűen ellenőrizni, a kibocsátó országoknak pedig nem érdekük, hogy visszafogadják az Európából kiutasított menedékkérőket. Hangsúlyozta, az olasz kormány politikai okokból nem akarja elismerni a migráció jelentőségét, de a választók is tudják, hogy hosszabb távon a római kabinetnek nincs jövője. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.