Megbukhat hétfőn Kurz

Paradox helyzetbe kerülhet pár nap múlva Sebastian Kurz: pártja, az ÖVP várhatóan megnyeri az európai parlamenti választásokat, maga az osztrák kancellár viszont könnyen áldozatul eshet az ellenzék bizalmatlansági indítványának. Ausztriát a szeptemberi előre hozott választásokig szakértői kormány irányíthatja. Alexander Van der Bellen államfő tegnap a várakozásoknak megfelelően felmentette a szabadságpárti minisztereket, ám a helyén maradt az FPÖ által jelölt, de párton kívüli Karin Kneissl külügyi tárcavezető.

2019. 05. 22. 13:12
KURZ, Sebastian; VAN DER BELLEN, Alexander
Az államfővel egyeztetett tegnap a kancellár Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli ülésen szavaz jövő hétfőn az osztrák parlament alsóháza, a nemzeti tanács arról az ellenzéki kezdeményezésű bizalmatlansági indítványról, amelynek tétje, hogy a helyén maradhat-e Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) kancellár a múlt pénteken kirobbant kormányválságot követően. A hétfői időpontot Wolfgang Sobotka, a szintén néppárti házelnök jelentette be, miután nem akarta bizalmi szavazással megzavarni a vasárnapi európai parlamenti voksolás előtti kampányt.

A választást az ÖVP várhatóan fölényesen, 38 százalék körüli eredménnyel nyerheti, miután korábbi koalíciós partnere, a tőle jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) több százalékpontot veszített a szombaton lemondott pártelnök-alkancellár, Heinz-Christian Strache botránya nyomán, derül ki egy felmérésből. Kurz jövője ugyanakkor – legalábbis rövid távon – bizonytalan: kedden nem lehetett pontosan tudni, mely pártok állnak majd az egyik kisebbik ellenzéki erő által benyújtandó bizalmatlansági indítvány mellé.

Az államfővel egyeztetett tegnap a kancellár
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Mindenesetre ha az FPÖ felsorakozik a vezető ellenzéki párt, a szociáldemokrata SPÖ mellett, amely kizárólag szakértőkből álló kormányt akar, akkor aláhullhat az ÖVP–FPÖ-koalíciót másfél éven keresztül irányító fiatal kancellár, a 32 éves Kurz csillaga. – Aki bizalommal viseltetik, bizalmat kap cserébe, aki bizalmatlan, az pedig bizalmatlanságot.

Kurz se szó, se beszéd, kenyértörésre vitte a dolgot – mondta a koalíciót még a hét végén felmondó kormányfőről Herbert Kickl eddigi belügyminiszter, akit a várakozásoknak megfelelően a többi FPÖ-s tárcavezetővel együtt felmentett tegnap Alexander Van der Bellen államfő. Helyén maradt viszont a párton kívüli, noha a kormányba az FPÖ részéről jelölt külügyminiszter, Karin Kneissl, aki külföldön elsősorban azzal szerzett ismertséget, hogy tavalyi esküvőjén annak díszvendégével, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel táncolt.

Egy szakértői kormány lehetősége körvonalazódott Van der Bellen és Kurz tegnapi találkozója után is, de a sajtó előtt a köztársasági elnök nem akart azzal kapcsolatos találgatásokba bocsátkozni, mi történhet hétfőn. – Az osztrák helyzet percenként változik. Ha fogadnom kellene, azt mondanám: Kurz nagy valószínűséggel nem marad kancellár – mondta kérdésünkre Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, az osztrák védelmi minisztérium tanácsadója. Szerinte számos kérdés nyitott: mi lesz az FPÖ-vel, maradhat-e Kurz az ÖVP élén, milyen koalíció születhet a szeptemberi választások után? – És milyen szakértői belügyminiszter az, aki felvállalja a Strachéval szembeni eljárást? – tett ki egy további kérdőjelet Nógrádi.

Mint arról lapunk is beszámolt, a kormányválságot egy német lapokban megszellőztetett videófelvétel váltotta ki, amelyen Strache – Johann Gudenus FPÖ-frakcióvezető társaságában – egy ibizai villában osztrák érdekeltségek feletti befolyást ajánl egy orosz oligarcha állítólagos unokahúgának. Mint kiderült, a politikust lépre csalták, de hogy kik, az továbbra sem ismert. Mindenesetre Strachétól tegnapi hír szerint elköltözött a felesége, magával víve pár hónapos csecsemőjüket. A videófelvételen az illuminált Strache szexuálisan vonzónak nevezte az orosz nőt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.